MP presenterar topptrio till EU-parlamentet

MP presenterar topptrio till EU-parlamentet

Idag har Miljöpartiets valberedning presenterat sitt förslag på Miljöpartiets tre toppkandidater inför EU-valet 2024. 

Miljöpartiets valberedning presenterar tre toppkandidater med politisk tyngd, med erfarenhet av att driva politik på EU-nivå och av att lyfta fram och skapa uppmärksamhet kring Miljöpartiets frågor.

– De här tre har en enorm potential att engagera både våra medlemmar i valrörelsen och locka nya väljare i EU-valet. De har också gedigen erfarenhet av att framgångsrikt påverka politiken i Europaparlamentet, säger Louise Arndt, riksvalberedningens ordförande.

1. Alice Bah Kuhnke

Alice är EU-parlamentariker sedan valet 2019. Hon var tidigare riksdagsledamot, kultur- och demokratiminister, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, hållbarhetschef, generalsekreterare och har varit aktiv i det svenska civilsamhället i många år. Hon är vice ordförande för Gröna gruppen och driver framgångsrikt sitt arbete som lagstiftare i Europaparlamentet. Hon har en god förmåga att entusiasmera och skapa positiv uppmärksamhet för de frågor hon är engagerad i.

– Jag kandiderar för att jag vet, att om vi vill rädda klimatet och demokratin, så är EU en avgörande aktör! Jag vill inte sitta på läktaren när kampen pågår! Jag vill vara med och kämpa för ett grönt, rättvist och medmänskligt Europa, säger Alice Bah Kuhnke.

2. Pär Holmgren

Pär har varit klimatexpert på Länsförsäkringar, är hedersdoktor i meteorologi och har under drygt 30 års tid arbetat med klimatfrågorna på en rad olika sätt som meteorolog, författare, universitetslärare, föreläsare och debattör. Utöver rollen som Europaparlamentariker är Pär även ledamot i Miljöpartiets partistyrelse. Valberedningen menar att Pär har en betydande roll i Europaparlamentet för Miljöpartiet och vill att Pär fortsätter bidra med att vara den självklara rösten för klimat, miljö och vår livsviktiga politik i Europa.

– Jag är otroligt glad, hedrad och stolt över valberedningens förtroende att föreslå mig till ytterligare en mandatperiod i EU-parlamentet. Nästa mandatperiod kommer att vara avgörande för att omförhandla EU:s jordbrukspolitik och staka ut ny klimatpolitik för 2030-talet, säger Pär Holmgren.

3. Isabella Lövin

Isabella har lång erfarenhet från svensk, europeisk och internationell politik. Hon har redan suttit i EU-parlamentet 2009–2014 och utvärderades då som en av de mest framgångsrika EU-parlamentarikerna under mandatperioden, som drivande i reformen av den gemensamma fiskeripolitiken. Hon har därefter varit språkrör för Miljöpartiet, biståndsminister, miljö- och klimatminister samt vice statsminister. Isabella var innan hon gick in i politiken prisbelönt journalist och författare och har bland annat skrivit boken Tyst hav, och nyligen utkom boken Oceankänslan om hennes tid i politiken. Som politiker är hon alltid resultatinriktad och har drivit igenom mycket grön politik både nationellt och internationellt, inom klimat- och miljöområdet. Valberedningen ser också att hon har en stark plattform för att arbeta för Miljöpartiets politik i Europa och åstadkomma förändring.

– Vi befinner oss i en planetär miljö- och klimatkris, och jag vill göra allt jag kan för att vi ska mildra konsekvenserna av den. Jag vet att EU är den viktigaste globala aktören för en hållbar omställning och jag känner mig enormt motiverad att få bidra med vad jag kan för att stärka den gröna gruppen i EU-parlamentet så att EU ska stå fast vid sitt globala ledarskap.

– Jag vill fokusera på hav, klimat och biologisk mångfald, tre frågor som ligger mig varmt om hjärtat och där EU har en central roll, men också på det internationella samarbete som vi behöver ha för att få en hållbar värld, säger Isabella Lövin.

Relaterade nyheter

MP:s nya vallöften

Miljöpartiets EU-valmanifest presenterat

Miljöpartiet i EU: Vad M, KD och SD tycker är höljt i dunkel

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter