Misstroendeförklaringen mot Pourmokhtari

Imorgon röstar riksdagen om misstroendeförklaringen mot miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari (L) som Miljöpartiet och Centerpartiet väckte i december. MP väcker misstroende mot klimatministern av två skäl. Det ena är att klimatministern uppenbart bryter mot klimatlagen genom att presentera en klimathandlingsplan som inte sänker utsläppen av koldioxid tillräckligt. Den andra handlar om att svenska folket måste kunna lita på att det en minister säger är sant, och klimatministern har satt i system att ljuga och vilseleda.

Nyligen kom dock besked från Socialdemokraterna, de kommer inte att sluta upp bakom Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet, som alla vill fälla Romina Pourmokhtari (L) med anledning av regeringens klimathandlingsplan. S kommer lägga ner sina röster i morgondagens omröstning, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det är synd att vi i oppositionen inte står enade mot regeringens klimatpolitik, säger Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén till TV4.

Det innebär att Romina Pourmokhtari med största sannolikhet kommer sitta kvar på posten.

– För oss är det självklart att vi inte har förtroende för klimatministern efter att klimathandlingsplanen presenterades. Det förvånar mig att socialdemokraterna gör en annan bedömning. Jag tycker att det är synd att vi i oppositionen inte står enade mot regeringens klimatpolitik, säger Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén.

Regeringen ökar utsläppen

I över ett års tid har regeringen tagit beslut som bit för bit nedmonterar den klimatpolitik som vi jobbat så hårt för att bygga upp. Sveriges klimatlag anger att regeringen ska bedriva en politik som är inriktad på att minska utsläppen. Den regering som Pourmokhtari är klimatminister i är den första på över 20 år att genom politiska beslut aktivt öka utsläppen. I budgeten för 2024 framgår att Sveriges utsläpp beräknas öka med cirka 50 miljoner ton koldioxidekvivalenter fram till och med 2030, på grund av regeringens politik. Det är mer än hela landets samlade växthusgasutsläpp under år 2022.

Pourmokhtari far med osanning

Vi har med förfäran sett dem lägga ner miljödepartementet, ta aktiva beslut som ökar utsläppen och tagit del av nyheter och presskonferenser där klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari farit med osanning. Kritiken från oppositionen, forskare, miljöorganisationer och hundratals företagsledare har varit massiv. För att hantera kritikstormen har klimatministern satt i system att ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet. Av goda skäl finns tydliga krav på att en minister inte får vilseleda eller fara med osanning, trots det har Pourmokhtari vid flera tillfällen gått långt över gränsen.

Miljöpartiets förtroende förbrukat

Misstroendeförklaring är ett verktyg som ska användas mycket varsamt och vi har från Miljöpartiets sida noga övervägt saken. Vi har nått en gräns. Och det har Sverige också. Vårt land förtjänar en klimatminister som aktivt arbetar för att minska utsläppen – inte tvärtom.

Kombinationen av det tydliga brottet mot klimatlagen och ministerns tveksamma inställning till sanningen, gör att vi anser det helt nödvändigt för riksdagen att ta ställning till om den har förtroende för Pourmokhtari.

 

Här kan du läsa Miljöpartiets språkrör Daniel Helldéns uttalanden till TV4 samt en debattartikel i Expressen undertecknad av Daniel Helldén och Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP).

Relaterade nyheter

Pourmokhtaris lögner fortsätter

Miljöpartiet i EU: Vad M, KD och SD tycker är höljt i dunkel

Stärk samernas rättigheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter