Per Bolund lämnar språkrörsuppdraget

Per Bolund har idag meddelat att han på höstens kongress i november kommer att lämna över språkrörsuppdraget till någon annan. Läs Pers egna ord som han har skrivit till Miljöpartiets medlemmar samt intervjun i Dagens Nyheter. 

Kära medlemmar och vänner, 

Jag har alltid varit stolt över att vara miljöpartist. I över 20 år har jag ägnat min tid åt att arbeta för miljön, för klimatet och för rättvisan. Ingenting har kunnat vara mer meningsfullt för mig än att varje dag få kämpa tillsammans med er alla för att skapa en bättre framtid för våra barn och barnbarn.

Miljöpartiet behövs mer än någonsin i svensk politik. Efter Miljöpartiets nästan åtta år i regering hade vi fått klimatlag, ramverk och reformer på plats. Det vi har gjort får fortfarande Sverige och världen att bli lite grönare, varje dag. Vi var på rätt väg. Det var tufft, men vi visste hela tiden vad vi var i regering för att göra, vad vi är i politiken för att åstadkomma. Miljöpartiet står för en vision om en mer hållbar värld, där vi stärker välfärden och ökar jämlikheten samtidigt som vi räddar klimatet och värnar om vår natur.

Vi står nu inför en stor utmaning i att vara ett starkt oppositionsparti och opinionsbilda för vår politik för att göra ett bra valresultat 2026. Vi behöver bli fler och vi behöver bli starkare för att efter nästa val påverka Sverige i rätt riktning igen. Jag vet också att det ibland är tufft att vara miljöpartist, men jag vet också hur ni precis som jag drivs av att hela tiden göra det vi kan för att göra världen bättre. Alla mina möten med er medlemmar och engagerade runt om i landet är det som har stärkt mig under mina år i rikspolitiken. Tack för er tid, klokskap och kämpaglöd – men tack också för ert varma mottagande alla gånger jag har träffat er och för allt vi åstadkommit tillsammans, alla peppiga ord och alla råd.

Politikens dörrar ska vara öppna och välkomnande in, men det är också viktigt att lämna när tiden är inne. Det är rätt tid för mig att kliva av vid kongressen i höst och det är rätt tid för ett nytt språkrör att ta vid med sikte mot valet 2026. Jag har gett allt i många år och det är dags för mig att lämna över stafettpinnen. Det har inte varit ett enkelt beslut, men jag är helt trygg med att det är rätt, både för mig och för partiet.

Jag tänker fortsätta att jobba med full kraft som språkrör tills kongressen har utsett min efterträdare i höst och nu påbörjar valberedningen ett arbete för att ett nytt språkrör ska kunna väljas vid kongressen i slutet av november.

Mitt engagemang för klimatet, för rättvisa och för mänskliga rättigheter kommer aldrig att sina, men det är dags för mig att ta steget ut ur politiken. Jag kommer alltid fortsätta vara en stolt miljöpartist.

Per

Läs gärna intervjun med Per Bolund i DN här:

Miljöpartiets språkrör Per Bolund lämnar sin post. Han meddelar nu att han inte ställer upp för omval på höstens partikongress.

– Det är precis rätt tid för att låta ett nytt språkrör ta över, säger Per Bolund.

Relaterade nyheter

Daniel Helldéns Almedalstal 2024

MP: En valfrihetsreform för skogsägarna

Statsministern KU-anmäls av MP

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter