Per håller tal på valupptakten

Kära Miljöpartister

Det är fantastiskt att vara här i Karlstad. Alla ni som arrangerar den här helgen. Åsa, Magnus, MP Karlstad, MP Värmland, alla funktionärer och alla som gjort den här helgen möjlig. Stort tack!

Kära gröna vänner,
Det är härligt att se er igen, och att se hur mycket ni kämpar. Vi är beredda att kämpa hårt – För vi gör det av en anledning – vi delar en syn på världen.

När jag var barn spenderade jag mycket tid i Stockholms skärgård. Och jag märkte med egna ögon hur havet och miljön förändrades. För varje sommar blev vattnet lite grumligare, sjöfåglarna blev färre och färre, och fisken som jag brukade fiska blev för giftig och gick inte att äta. Det var här under barndomens somrar som mitt politiska engagemang väcktes. Det kom ur min kärlek till havet.

Nästa vecka ska jag lägga i segelbåten. Det är en av årets bästa dagar.

Svensk skärgård, vågor som slår mot klipporna, en kopp kaffe efter morgondoppet, att soltorka på klipporna.
Det är lätt att tro att det alltid kommer finnas där. Men utan politisk kamp kommer det utmanas. Ingen vill segla genom en tjock sörja av algblomning, ingen vill bada i ett tyst hav, ett dött hav – men ingen verkar förstå att friska, rena hav inte kommer gratis.

För haven är hotade. Östersjön som väckte mitt engagemang häller på att fiskas ut. Torsken är överfiskad sen länge. Nu håller strömmingen på att gå samma öde till mötes. Enorma industritrålare dammsuger haven på allt liv. Fisken de fångar, kommer inte ens fram till våra matbord, den mals till fiskmjöl och går som foder till djurindustrin.

Det är dags att ta hotet på allvar nu. Det är dags för ett totalstopp för all storskalig industritrålning i Östersjön. Annars kommer inte bara Östersjöns miljö hotas, både midsommarsillen och surströmmingen är på väg att försvinna ner i industritrålarnas lastrum!

Lika allvarligt är läget är det i den svenska skogen. Den svenska skogen förändras och det går snabbt. De artrika naturskogar vi älskar att vandra och plocka svamp och bär i omvandlas steg för steg till mörka granplantager. Häromdagen såg jag en siffra som skrämde mig. I skogsstyrelsens mätningar kan man se att blåbärsriset i svensk skog minskat med nästan 50 % på några årtionden. En halvering. Blåbärspajen vi tar för självklar kommer inte vara självklar för våra barn. Och det finns fler tecken. Lavrika skogar i norra Sverige har minskat med 70 %. Tusentals skogslevande arter är hotade, inte i regnskogen i Amazonas, utan i Svenska skogar, Bara några procent av ursprungliga naturskogar i Sverige finns kvar, de måste skyddas nu! Och vi måste bruka skogen på nya sätt, gå bort från enorma kalhyggen och få ett mer naturbaserat, hyggesfritt skogsbruk. Miljöpartiet går till val på att öka skyddet och skötseln av vår värdefulla natur kraftigt, både till havs och på land. Vi vill satsa minst fem miljarder varje år på ökat naturskydd. Och vi vill ställa om till ett hållbart skogsbruk som värnar om naturvärdena och allemansrätten.

Mina vänner. Den svenska skogen och de rena haven kan inte tas för givna. De behöver någon som kämpar för dem. Inte minst därför behövs ett starkt grönt parti som tar kampen för skogen och haven om och om igen, varje dag, tills vi har vunnit kampen!

* * *

Jag får hopp av att möta andra klimatengagerade, av att baxa igenom stora miljöreformer.
och av att förhandla på klimattoppmötena och veta att det kommer få effekt.

Jag tror de flesta ser mig som en glad, lättsam och hoppfull person.
Men jag är faktiskt jävligt arg.

Det gör mig så förbannad att alla – ja faktiskt alla andra partier från V till SD – med berått mod mitt i klimatkrisen väljer att göra motsatsen mot det som klimat- och miljöproblemen kräver.

Andra partier vilseleder och lurar människor. Döljer och grönmålar sin fossilkramande politik. Det provocerar mig nåt oerhört att man lägger mer kraft på att motarbeta klimatpolitik än på att skapa klimatpolitik.

Med Ulf Kristersson skulle vi få den mest konservativa nationalistiska regering Sverige någonsin sett som dessutom skulle backa klimarbetet med decennier. Det upprör tydligen en moderat mer med flygskatt på 200 kronor – än en global uppvärmning på 2 grader.
Det är oförståeligt.

Och vad är det som har hänt med Vänsterpartiet? Inte ens ett år tog det för Nooshi Dadgostar att utplåna Vänsterpartiets klimatambitioner.

Hennes Vänsterparti gör nu upp med SD om att sänka priserna på utsläpp mest – de är beredda att gå ihop med det mest högerextrema partiet i svensk politik för att montera ner klimatpolitiken och medvetet skada klimatet.

Jag har bara en sak att säga till alla partier, från V till SD som plötsligt vill rea ut klimatet och vår framtid:
Skämmes ta mig fan!

* * *

Asfalten smälter i Indien. Fåglar faller ner döda från himlen.
Klimatkrisen är här, nu räcker det inte med att bara stoppa klimatförändringarna. Nu måste vi jobba med två enorma uppgifter – både att stoppa klimatkrisen och att lösa de problem klimatförändringarna kommer att skapa.

Jag var i Västmanland när det brann 2018. Jag glömmer aldrig hur brandröken låg som en stickande dimma över hela landskapet.

Men framförallt kommer jag aldrig glömma människornas rädsla – de håglösa blickarna när de stod och såg sin hembygd och sina hem brinna upp. Det är människoliv och människors framtid klimatkrisen handlar om.

Vi kommer aldrig kunna skydda oss fullt ut mot klimatförändringarnas effekter, men vi kan lindra skadan genom att förbereda oss. Vi kan säkra äldreboendenas svalka och skugga, vi kan göra städer grönare så att de klarar allt värre översvämningar och vi måste säkra vattenförsörjningen och skydda grundvattnet. I höstens budget tjugofaldigade vi stödet till klimatanpassning från 25 miljoner till 500 miljoner kronor! Men det är inte nog – vi behöver ett stort anpassningskliv. Det är därför vi satsar över en miljard till bara för i år.

Miljöpartiet blundar inte för de beslut som behöver fattas och i varje förhandling, i varje budget och i varje prioritering ser vi till att miljön- och klimatet har en röst!

* * *

100%. 1a plats.
När miljörörelsen granskar alla partier kommer vi först.

WWF säger att vi till 100% driver den politik de vill se och Naturskyddsföreningen ger oss guldmedaljen som bästa parti. De stora partierna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna hamnar istället i botten.

Det är inte konstigt – alla politiska förslag – vartenda ett – som gjort Sverige grönare och minskat utsläppen de senaste åren har kommit från oss. Klimatlagen, bonus malus, solcellsstödet, klimatklivet, industriklivet, bränslebytet, flygskatten – vi har mycket radikal politik att vara stolta över! Inte illa för ett parti på lite över fyra procent. Tänk er då vad som hade hänt om inte 96 % av riksdagen bromsat och motarbetat klimatpolitiken i varje förhandling i fyra decennier.

Jag är stolt över att ha samarbetet i många år med Magdalena Andersson som nu är Sveriges första kvinnliga statsminister.
Hon är en mycket skicklig, erfaren och engagerad politiker.

Men det jag också vet av erfarenhet är att hon är inte bra på miljöpolitik! Det märks nu när socialdemokraterna gör sitt bästa för att sopa bort varje spår av Miljöpartistisk miljöpolitik.

En månad efter att Miljöpartiet lämnat regeringskansliet var den nya linjen tydlig – här skulle bli fler ohållbara gruvor mer skövlad skog och färre vargar. Det följdes upp med bilbidrag och sänkt bränsleskatt.

Det har aldrig varit tydligare. Utan Miljöpartiet blir det ingen miljöpolitik.
Magdalena Andersson vet det – jag vet det – ni vet det – och nu behöver väljarna få veta det.

Det finns bara ett Miljöparti och det behövs mer än någonsin!

* * *

Vad väntar ni på?

Så löd vår fråga till de andra partierna.
Bara en timme innan alla applåderat Zelenskyjs tal i riksdagen röstade dom andra partierna ner vårt förslag om att stoppa importen av rysk olja och gas, det som finansierar Putins invasion.

Det är ett hyckleri som jag mår ganska illa av.

Över 50 miljarder euro. Det är så mycket pengar som EU har pumpat in i Putins krigskassa genom vårt fossilberoende, bara sen kriget började.

Så vad väntar ni på?
Några som inte har tid att vänta är barnen som tvingats fly, kvinnorna som våldtas av ryska soldater och de oskyldiga människorna som skjuts på öppen gata.

Sju långa onödiga veckor tog det innan alla partier till slut anslutit sig till vår linje. Nu behöver regeringen gå från ord till handling – vi släpper inte ögonen från den här frågan. Låt mig vara väldigt tydlig:
I solidaritet med Ukrainas befolkning ska vi stoppa importen av rysk olja och rysk gas, och stoppa Putins ondskefulla barbariska krig!

Inte en krona mer till Putins krigskassa!

* * *

Det har aldrig varit tydligare än nu att en värld byggd på fossila bränslen inte kan bli en säker värld. Men i det finns också ett hopp! Nu är varje vindkraftverk, varje fossilfri industri och varje elbil ett sätt att vrida vapnen ur händerna på fossil-despoter som Putin.

Därför är jag oerhört stolt över att Miljöpartiets politik nu gör att Sverige är bland de länder som snabbast går över till elbilar, tack vare vår elbilsbonus. Idag säljs redan fler elbilar i Sverige än det säljs bensinbilar eller dieselbilar. Bäst i EU. Men nu måste vi öka takten ännu mer. Inte minst måste vi se till att laddmöjligheterna hänger med i utvecklingen.

Miljöpartet vill införa en rätt att ladda för alla, även om man bor i bostadsrätt eller hyresrätt eller på landsbygden.

Därför vill vi införa högre stöd för att alla hyresrättshus och bostadsrättsföreningar ska kunna bygga nya laddstolpar. Dessutom behöver vi göra en särskild satsning på laddstolpar längs vägnätet även i landsbygd. Vi är inte nöjda förrän det går att köra elbil i hela landet!

Sammanlagt vill vi satsa tre miljarder varje år på fler laddplatser – varje svensk oavsett var och hur man bor ska ha möjligheten att ge fingret åt Putin och fossilindustrin och köra eldrivet!

* * *

Hörrni – visst var Märta fantastisk i partiledardebatten? Det hon gjorde så bra var att hon lyckades beskriva våra visioner, och visa på de gröna svaren på de problem människor oroar sig över.

Det är precis så vi ska göra.
För vi är ju inte bara bäst på miljö- och klimat – vi har ju också fantastisk politik på så många andra områden.

För att vinna väljarnas förtroende ska vi visa att vår politik inte bara innebär minskade utsläpp – utan också minskade klyftor. Både en bättre miljö och en bättre välfärd. Där man har råd att vara sjuk och där varje barns skola är en bra skola. Där vi stoppar utvecklingen med rika som blir allt rikare medan allt fler barn växer upp i fattigdom.

Utan grön omställning – ingen rättvisa. I vårt nya gröna folkhem, det fossilfria välfärdslandet Sverige – ska hela samhället vara med på banan – alla ska med när Sverige ställer om!

* * *

Alla ni där ute som redan varit ute och kampanjat i den här valrörelsen, räck upp en hand.

Underbart att se!

Alla ni som är med i er första valrörelse?

Välkomna! Tillsammans gör vi något viktigt och har rätt kul ihop på vägen!

Det är inte storleken på partiet – det är storleken på kämparglöden som avgör val.

Och hör ni, Miljöpartiet växer – vi har fler medlemmar än vi haft på länge!
Och många vill bidra till vårt arbete. Häromdagen lät våra medarbetare mig gissa hur mycket pengar vi hade dragit in sen vi började jobba med insamling för mindre än ett år sedan.

300.000

Mer, svarade dom med ett leende.

Gröna vänner, jag är stolt och glad att kunna berätta att vi hittills har fått ihop 1 och en halv miljon kronor bara i donationer från människor som vill hjälpa oss i vår kamp!

Varje röst räknas, varje samtal räknas och varje krona räknas!

* * *

I den här valrörelsen ska vi jobba på nya, modiga och fräscha sätt.

Vi måste prata MED människor – inte om, inte till genom TV-rutan.
Inget går upp mot det personliga mötet.

Vi ska träffa människor hemma i deras vardagsrum genom homeparties, vi ska knacka dörrar och vi ska skapa fler samtal ute i parker, på sommargågator och på torg. Folk har tröttnat på pajkastning i TV – folk vill ha politiker som tar sig tid, lyssnar och löser.

Vi är ett modernt parti och tar vår demokratiska uppgift på allvar.

Jag vill att var och en nu tänker efter:

Varför gick du en gång med? Var det för miljöpolitiken, migrationen, för att vara en motkraft mot SD, för att du längtade efter ett feministiskt parti?

Den rösten Miljöpartiet en gång var för dig – den ska vi nu vara för andra.

För dom kvinnor som längtar efter ett liv fritt från våld och sexism, för dom lärare och sjuksköterskor som längtar efter ett drägligare arbetsliv och juste lön, för dom unga människor som längtar efter politiker som vågar kämpa för klimatet och ställa krav på de stora utsläpparna.
Det är många som behöver oss och vi ska visa att vi finns där för dom!

* * *

Vår stjärna Isabella Lövin släppte förra veckan sin nya bok.
Oceankänslan, där hon beskriver behovet av en ny berättelse.
Jag fick den av henne med en hälsning på insidan.
“Till Per, med vem jag delar Oceankänslan” har hon skrivit här till mig.

Det är vad ni är för mig. Vänner som delar min känsla. Av kärlek till naturen, av ansvar för framtiden, av kamplusta mot orättvisor och skövling. Utan oss kommer den nya berättelsen aldrig att berättas.
Vi ser en framtid att längta efter.
Den är värd en hård kamp!
Nu gör vi det här tillsammans! Nu vänder vi vår ilska till handling! För haven, för skogen, för klimatet och en grön framtid! Nu visar vi varje väljare vilken skillnad en röst på oss gröna gör!

Tack!

* * *
* * *
* * *

På mitt rum ovanför mitt skrivbord har jag en artikel.

Det är Shirin, Daniel, Alex och Nesma – fyra 11-åringar som berättar om sin oro för klimatförändringarna.

De säger:

“Ibland blir jag orolig och tänker att jorden ska gå under, att allt ska rasa samman”

“Jag kan känna mig orolig när jag tänker på om vi kommer att kunna lösa det här problemet eller inte. Många människor verkar inte vilja hjälpa till och det gör mig rädd.”

De här fyra barnen påminner mig om varför jag och vi gör det här varje dag.

Men vet ni vad som är speciellt med den här artikeln?

Den är inte från i år. Den är från 2010. Det har gått 12 år.
Det har hunnit vara tre val emellan.
Varför har vi vuxna inte lyckats möta deras oro?
Varför har vi inte kommit längre i omställningen?

Hur kan vi låta klimatsveket fortgå?

Relaterade nyheter

Miljöpartiet vill se höjda pensioner nu

Miljöpartiet är bäst! För tredje gången i rad.

MP anmäler biståndsministern till KU

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter