Stöd till kultur- och idrottssverige med anledning av Coronaviruset

Kulturen och idrotten i Sverige drabbas ekonomiskt när större evenemang inte längre får hållas. Regeringen föreslår ett stöd på en miljard kronor till de verksamheter som förlorar intäkter på grund av Coronaviruset.

Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP).

När kulturlivet, sociala aktiviteter, sammankomster och samhället i allmänhet stannar av innebär det många evenemang ställs in. Det får stora konsekvenser för både större och mindre aktörer inom kultur- och idrottslivet.

Stycke om kultur

– Vi ser hur föreställningar och konserter ställs in, turnéer bokas av, museer och konsthallar stänger. Många kulturskapare ser sin försörjning ryckas undan från en dag till en annan, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

– Vi ska ha ett rikt kulturliv i Sverige. Det är ett viktigt att regeringen nu ger stöd för att kultursektorn att klara av den här svåra situationen.

Stödet ska nå dem som behöver det mest

Stödet till kulturen, 500 miljoner kronor, ska gå till verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar. Även det frilansande kulturlivet ska omfattas.

Statliga institutioner omfattas inte. Regeringen har dialog och följer utvecklingen.

Alla typer av idrotter drabbas

För idrotten handlar det framförallt om de stora lagidrotternas högsta serier. Även övrig elitidrott, delar av barn- och ungdomsidrotten och motionsidrotten över
hela landet drabbas.

De hårdast drabbade idrottsföreningarna är också stora arbetsgivare.

Stöd till de som förlorar intäkter

Stödet till idrotten, 500 miljoner kronor, går till idrottsrörelsen för verksamheter som förlorar intäkter till följd av att offentliga tillställningar begränsats. Fördelningen görs av Riksidrottsförbundet.

Det tidigare aviserade generella stödet till företag och jobb kommer idrottsrörelsen till del.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: