Sverige får klimatlag

Miljöpartiets viktigaste vallöfte blir nu verklighet! Idag presenterade statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin Sveriges nya klimatlag. Den blir hörnstenen i ett klimatpolitiskt ramverk.

Det är den viktigaste klimatreformen någonsin. Det klimatpolitiska ramverket betyder att Sverige får en klimatlag, ambitiösa långsiktiga klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Med den nya lagen kommer alla kommande regeringar att vara skyldiga att minska klimatutsläppen. Lagen slår också fast att Sverige senast 2045 inte ska ha några utsläpp av växthusgaser.

– Klimatlagen är den viktigaste reformen vi kan göra för våra barn och barnbarn. Från och med nu ska vi inte bara ta hänsyn till ekonomins ramar utan även planetens ramar – det är helt banbrytande, säger Isabella Lövin, språkrör och klimatminister.

MP:s viktigaste vallöfte

En stabil klimatpolitik leder, på samma sätt som en stabil ekonomi, till långsiktigt bra förutsättningar för människor och företag.  Att Sverige ska ha en klimatlag var Miljöpartiets viktigaste vallöfte.

– Klimatomställningen ger enorma möjligheter i form av moderna jobb, bättre luft, bättre hälsa, mindre buller, trevligare städer och levande landsbygd. Det är det moderna Sverige vi ska bygga tillsammans, säger Isabella Lövin.

Början på en ny klimatoffensiv

2016 blev det varmaste året någonsin. Innan jul var Arktis 20 grader varmare än normalt. Mot bakgrund av den nya presidenten i USA behöver världen mer än någonsin klimatledarskap. Klimatlagen blir början på en ny klimatoffensiv.

Klimatlagen föreslås träda i kraft 1 januari 2018. Bakom överenskommelsen står Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, samt i vissa delar även Vänsterpartiet.

Läs mer om klimatlagen på regeringens hemsida.

Relaterade nyheter

Regeringens elstöd missar målet. MP kräver åtgärder för de mest utsatta hushållen

En budget för det nya gröna folkhemmet

EU är vårt hopp när regeringen sviker

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter