Tillåtet med sittande publik

Sittande publik med upp till 300 personer tillåts på kultur- och idrottsevenemang. Samtidigt skärps regler för nattklubbar igen.


I samråd med Folkhälsomyndigheten har regeringen beslutat att öppna upp för att 300 personer kan sitta i publiken på kultur- och idrottsevenmang och andra offentliga tillställningar.

– Det är ett beslut som jag vet är efterlängtat av många och som kommer göra stor skillnad, även om de berörda sektorerna fortfarande befinner sig i ett mycket allvarligt läge, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Sittande publik tillåts

Idrotten och kulturen har burit ett stort ansvar för att minska smittspridningen. I dialog med Folkhälsomyndigheten har regeringen nu äntligen beslutat att öppna upp för sittande publik så att dessa branscher ska kunna verka –  under smittsäkra former.

Minst en meters avstånd under hela evenemanget

Den nya publikregeln omfattar alla som träffas av begränsningen i ordningslagen, exempelvis teaterföreställningar, kulturevenemang och matcher.

Det som gäller är:

  • Publik med anvisade sittplatser.
  • Avstånd till andra människor ska hållas med minst 1 meter under hela evenemanget.
  • Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans.

Fortsätt ta ansvar

Läget är fortfarande allvarligt. Ett stort ansvar kommer vila på arrangörerna för att kunna genomföra evenemang på smittsäkra sätt.

– De är experter på att arrangera evenemang och hantera publik. Det finns noggranna planer för hur detta ska kunna genomföras smittsäkert. Men det kräver också av oss alla att vi fortsätter ta ansvar, säger Amanda Lind, kulturminister med ansvar för idrottsfrågor.

Viktigt första steg

Sittande publik på max 300 personer är ett viktigt första steg. Regeringen fortsätter att följa utvecklingen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och ser om eventuella justeringar kan göras framöver.

Slutfestat på nattklubbar

För att komma tillrätta med trängseln på nattklubbar har regeringen beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer ska förbjudas igen.

Smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs

Även lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serverings­ställen förlängs med fem månader, till och med den sista maj 2021.

Detta för att risken för smittspridning är extra stor när människor samlas på små ytor under längre tid. Restauranger, barer och kaféer är exempel på sådana miljöer.

Lättade restriktioner för äldre

Regeringen meddelar också att äldre personer och personer i riskgrupper nu omfattas  omfattas av samma rekommendationer som övriga befolkningen. Det innebär: följ de allmänna råden, håll avstånd, tvätta händer, undvik trängsel och stanna hemma vid sjukdom.

Relaterade nyheter

Annika Hirvonens anförande i riksdagen

MP nominerar Janine Alm Ericson till andra vice talman

Hirvonen och Ling omvalda som gruppledare

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter