Vårbudgetpropositionen har lämnats till riksdagen

I dag lämnar regeringen 2020 års ekonomiska vårproposition till riksdagen. Reformarbetet fortsätter vid sidan om krisåtgärderna med anledning av coronavirusets spridning, skriver Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) i DN.
Sedan virusutbrottet har vi gemen­samt lagt fram ett stort antal kraftfulla krisåtgärder för att bekämpa smittspridningen och trycka tillbaka de allvarliga konsekvenserna för företag, jobb och samhällsekonomi. Vid sidan av vårbudgeten har vi även lagt fram fem extra ändringsbudgetar.

Det råder bred samsyn i riksdagen om lägets allvar och vikten av snabbt agerande. Tack vare stort ansvars­tagande från oppositionspartierna har många av de krisåtgärder vi lagt fram redan kunnat träda i kraft. Det är ett styrketecken för svensk demokrati att vi kan samla oss i tider av kris, skriver Andersson och Bolund.

Det här prioriterar regeringen nu

  1. Smittspridningen ska begränsas. Alla som arbetar med sjukvård och smittskyddsarbete ska ha de verktyg och resurser som behövs för att hantera och begränsa spridningen av viruset. Brist på pengar kommer inte att stå i vägen för en framgångsrik bekämpning av smittan.
  2. Konsekvenserna för svenska jobb och företag ska tryckas tillbaka. För att stötta livskraftiga företag och minska antalet förlorade arbetstillfällen genomför vi flera krispaket.
  3. Trygghet och omställning för den som blir arbetslös. Trots de omfattande åtgärder som vidtas för att stötta livskraftiga företag kommer många att bli arbetslösa. Därför genomförs flera åtgärder för att öka den ekonomiska tryggheten för den som blir arbetslös och för att hjälpa människor tillbaka till arbete.
  4. Fortsatt kamp mot samhälls­problemen. De samhällsproblem och långsiktiga utmaningar som Sverige står inför tar inte hänsyn till den pågående pandemin. Arbetslösheten, klimatförändringarna, de växande behoven i välfärden, klyftan mellan stad och land, den bristande integrationen, kunskapsresultaten i skolan och brottslighet utgör, bortom den pågående pandemin, samhällsproblem som ska mötas med fortsatt reformarbete.

Snabb återhämtning från krisen

Krisen kan få allvarliga konsekvenser för Sverige under lång tid. Så snart kampen mot smittspridningen tillåter ska den ekonomiska politiken inriktas mot att stödja en snabb återhämtning.

"Sverige ska bli världens första fossil­fria välfärdsland. Vi ska fortsätta ta en ledande roll både nationellt och internationellt för att genomföra Parisavtalet och Agenda 2030."

Läs mer

Magdalena Anderssons och Per Bolunds artikel Vårt reformarbete fortsätter vid sidan av krisåtgärderna på DN debatt.

Mer om innehållet i vårbudgeten i regeringens pressmeddelande.

Relaterade nyheter

Försvarsberedningens rapport: MP kritisk till delar om klimat och miljö, NATO och internationella insatser

MP satsar på klimat och välfärd

Miljöpartiets EU-valmanifest presenterat

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter