Vid sidan av den militära upprustningen måste vi stärka det civila försvarets möjlighet att skydda befolkningen, samhällsviktig infrastruktur och stötta det militära försvaret. Regeringen är på bollen – men det går för långsamt. Det finns flera sektorer som behövs för att rädda liv och säkra vår försörjning där utvidgning av civilplikten måste påbörjas. Miljöpartiet ser särskilt tre områden som är helt avgörande för att samhället ska fungera både i fredstid och vid kris eller krig: den kommunala omsorgen, lantbruket och transportsektorn.
-Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Ett starkt militärt försvar är viktigt – men det räcker inte. Miljöpartiet vill därför införa en modern civilplikt inom samhällsviktiga områden som vård, omsorg, transporter och livsmedelsförsörjning. Det stärker samhällets motståndskraft, skyddar befolkningen och ökar tryggheten – i både fredstid, vid kriser och vid höjd beredskap, säger Miljöpartiets språkrör Amanda Lind.
-Erfarenheterna från pandemin, och det förändrade säkerhetsläget, har tydligt visat att Sveriges civila beredskap behöver stärkas. Idag saknas tillräckliga resurser för att snabbt säkra bemanning inom exempelvis äldreomsorgen eller livsmedelsproduktionen om landet utsätts för en större påfrestning. Mat, vård, omsorg och transporter är lika viktiga för Sveriges säkerhet som militär kapacitet. Utan fungerande samhällsservice klarar vi inte av en kris, säger språkrör Daniel Helldén.
1. Civilplikt inom lantbruk – tryggad livsmedelsförsörjning
Civilpliktsutredningen pekar på behovet av att säkra personal inom primärproduktionen vid höjd beredskap. Lantbrukare kallas redan idag till militärtjänstgöring mitt under skördesäsongen, vilket hotar livsmedelsförsörjningen och lantbrukarnas ekonomi.
Vi vill ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda civilplikt inom lantbruket och möjliggöra för lantbrukare att krigsplaceras på sina egna gårdar inom det civila försvaret.
Vår livsmedelsförsörjning är central för Sveriges motståndskraft, men lantbrukets roll i beredskapen är en blind fläck i regeringens politik. Vi måste i stället säkra att det finns tillräcklig kunskap om odling, modern jordbruksteknik och djurhållning – både i fredstid och vid höjd beredskap.
2. Civilplikt inom kommunal omsorg – skydd av civilbefolkningen
Kris och krig innebär ökade behov av stöd till sårbara grupper, och här har kommunerna en central roll. Regeringen utreder hälso- och tandvård men har ignorerat civilpliktsutredningens slutsatser om den kommunala socialtjänsten.
Vi vill ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda behovet av civilplikt för att stärka socialtjänsten: individ- och familjeomsorgen inklusive ekonomiskt bistånd samt äldre- och funktionshindersomsorg.
Omsorg och välfärd är inte bara en social fråga – det är en del av Sveriges beredskap. I händelse av kris eller krig kommer fler barn att behöva skydd, fler äldre att behöva stöd och den psykiska ohälsan kommer att öka. Samtidigt kämpar kommunerna redan i dag med personalbrist inom äldreomsorgen, socialtjänsten och funktionshinderomsorgen.
Vi vill därför att civilplikt också införs inom den kommunala omsorgen – så att samhället står rustat när det verkligen behövs. Det kan handla om att kalla in socionomer, undersköterskor, pensionerade sjuksköterskor eller studenter nära examen. Det kan också handla om att utbilda frivilliga i grundläggande vård och stöd. För Miljöpartiet är det tydligt: det arbetet måste börja nu – inte om fem år.
3. Civilplikt inom transport – samhällsfunktioner måste fungera
Transportsystemens sårbarhet hotar hela samhällets funktion vid kris. Transportsystemen är en tydlig måltavla i Ukraina och måste fungera för att säkra den militära såväl som den civila förmågan.
Vi vill ge Trafikverket i uppdrag att utreda behovet av civilplikt för underhåll och reparation av transportinfrastruktur och drift av vägar och järnvägar.
Vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser måste fungera – inte bara för militära ändamål, utan för att vi ska kunna transportera mat, vatten, läkemedel och människor.
Redan i dag finns viss civilplikt för reparatörsyrken, men det räcker inte. Miljöpartiet vill se att Trafikverket utreder hur civilplikt kan användas bredare – för drift och reparation av vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser vid kris eller höjd beredskap.
Ett totalförsvar i balans – där hela samhället deltar
Miljöpartiet står bakom att Sverige rustar upp det militära försvaret, men varnar för att det civila försvaret halkar efter. Det är i det civila försvaret vi skyddar befolkningen, upprätthåller samhällsviktig service och ser till att hela samhället klarar en kris.
Med en stärkt civilplikt får fler unga möjlighet till grundutbildning inom områden som vård, lantbruk och transporter – vilket också stärker arbetsmarknaden i fredstid. Samtidigt ser vi till att den kompetens som redan finns i samhället används smart och effektivt när det verkligen behövs.
Sverige ska vara förberett – inte bara med uniformer och vapen, utan med människor, kunskap och fungerande samhällsstrukturer. Det är så vi bygger verklig säkerhet.