Vi ökar takten i omställningen till klimatsmarta transporter

Regeringen presenterar idag budgetförslag bland annat på järnväg, bonus-malus, ett smidigare biljettsystem och att underlätta för cyklisten. Nu gör vi satsningar som möter vår tids stora utmaningar, och som skyndar på den gröna omställningen, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.


Vi måste öka takten i klimatomställningen och minska utsläppen om vi ska nå klimatmålen. Inom transportsektorn ska utsläppen minska med 70 procent till år 2030. Det kräver investeringar. Nu presenterar vi stora satsningar i kommande budget på bland annat järnväg, bonus till bilar med låg klimatpåverkan, nattåg, bättre förutsättningar för den som väljer cykeln, ett nationellt biljettsystem och en breddad ekobonus för att flytta transporter från väg till sjö- och järnväg.

Mer pengar till klimatbonus

För drygt tre år sedan trädde reformen bonus-malus i kraft. Bonus-malus ger en klimatbonus till den bilköpare som vill göra ett klimatsmart val och köpa en bil med låg klimatpåverkan, och det finansieras genom en förhöjd fordonsskatt  för de som väljer att köpa en bil med stor klimatpåverkan. Sedan bonus-malus trädde i kraft har andelen elbilar som säljs gått från under 1 % till nästan 23 % av nybilsförsäljningen.

– Försäljningen av elbilar har dubblerats flera gånger om sedan bonus-malus infördes, och regeringen vill fortsätta gynna den utvecklingen. Nu ser vi till att de som vill göra en god sak för miljön också kan få den klimatbonus de förväntade sig när de köpte en klimatbonusbil, säger Per Bolund.

Regeringen föreslår ytterligare 1 900 miljoner kronor redan i år för att finansiera klimatbonusen. De som har gjort ett klimatsmart val, kommer att få den klimatbonus de räknat med.

Regeringen vill också skärpa miljöstyrningen och den ekonomiska hållbarheten i systemet. Gränserna för att få en klimatbonus ska skärpas och det ekonomiska stödet till hybridbilar ska sänkas betydligt. På det sättet styr systemet om till att mer och mer endast gynna elbilar och biogasbilar. De nya bilar som har höga utsläpp föreslås få ytterligare höjd fordonsskatt så att försäljningen av dessa kan finansiera stödet till bilar med låga utsläpp av växthusgaser.. Det ska kosta mer, att släppa ut mer. Dessutom införs ett kostnadstak så att de som har råd med en dyr bil inte ska få statligt stöd för att köpa den.

Mer och bättre järnväg

Regeringen vill genomföra den största järnvägssatsningen i modern tid. Genom att öka järnvägskapaciteten har du större chans att söka jobb på annan ort, eftersom det blir lättare att pendla. Ett bra transportsystem är en förutsättning för att människor och näringsliv ska leva och verka i hela landet. Regeringen vill öka takten för järnvägsunderhållet och ökar medlen  till underhåll av järnvägar med ytterligare 1000 miljoner kronor under 2022. 1 370 miljoner kronor tillförs Trafikverket för att kunna sänka banavgifterna som pandemistöd.

Satsning på nattågstrafik och stöd till kollektivtrafiken

Tåg är ett klimatsmart sätt att resa. Under de senaste 20 åren har allt fler valt att resa med tåg, både i vardagen och på semestern. Regeringen föreslår en historisk satsning på nattågstrafiken till och från övre Norrland och Jämtland för att öka tillgängligheten mellan regionerna. Trafikverket kommer att få extra resurser för att göra investeringar i nya vagnar och lok för nattågstrafiken i norra Sverige.

Det minskade resandet under pandemin har lett till kraftigt minskade biljettintäkter. Regeringen vill därför bidra med ytterligare 1000 miljoner kronor i stöd till kollektivtrafiken.

Helt nytt biljettsystem

En fungerande kollektivtrafik är både klimatsmart, och en förutsättning för att många ska kunna ta sig till skolan och jobbet. För att förenkla resandet med kollektivtrafiken i hela landet satsar regeringen 111 miljoner kronor under 2022 på att införa ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. Det kommer att ge positiva effekter för såväl fritidsresandet som arbetspendling och gynnar lokala och regionala arbetsmarknadsregioner. 100 miljoner av detta går till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna för att ersätta för kostnader för anpassning av regionala biljettsystem.

Underlätta för cyklisten

Det behövs bättre förutsättningar för cyklister att pendla till och från arbetet. Det har positiv effekt för både miljön och hälsan. För att göra det lättare att cykla till och från jobbet vill regeringen ändra skattereglerna för förmånscyklar. Det innebär att arbetsgivarna kan erbjuda cyklar, via cykelpool eller för längre bruk, utan att de förmånsbeskattas. Förslaget ska gälla både vanliga cyklar och elcyklar. Regeringen vill även uppmuntra cykling genom att förstärka stadsmiljöavtalen med ett särskilt fokus på cykling med 200 miljoner kronor under 2022.

Större och bredare ekobonus för sjöfarten

En sjöfart som fungerar är viktig, för både handel och näringsliv. Inte minst när det gäller de delar av klimatpolitiken och transportpolitiken som vill flytta ut gods till sjöfart. Regeringen vill satsa på en breddad ekobonus som riktar sig till sjötransporter, järnvägstransporter och godstransporter. Det ska vara enkelt att lasta om gods, därför är det viktigt att stimulera till nya transportlösningar för de gods som transporteras på mer än ett sätt.

Satsningen uppgår till 100 miljoner kronor årligen under åren 2022, 2023 och 2024.

Läs mer om detaljerna kring satsningarna ovan på regeringen.se.

Relaterade nyheter

Kristerssons raljerande visar hur oseriös han är

Miljöpartiets vårbudget 2025: En budget för rättvis omställning

Miljöpartiet satsar på kulturen i vårbudgeten

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter