Vi rustar upp järnvägen i hela landet

Vi gör den största satsningen på järnväg i modern tid. Spåren ska repareras och renoveras så att fler kan resa klimatsmart.


Miljöpartiet gick till val med en nollvision för tågstrul. Nu ser vi till att Sveriges järnväg rustas upp och att fler spår kan repareras och renoveras snabbare och smartare.

Mindre tågstrul – fler klimatsmarta resor

Regeringen ger Trafikverket i uppdrag att ta fram en långsiktig plan för underhåll av järnvägen. Planeringen ska ske tillsammans med underhållsföretag, tågoperatörer och andra relevanta aktörer.

– Vi gör nu det som vi lovade i valet: vi storsatsar på tåget, för de som vill resa klimatsmart, säger Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet de gröna.

Snabbare åtgärda fel

Genom bättre samordning och planering ska det också gå snabbare att åtgärda fel och få tågen att rulla igen efter ett stopp. Det kan till exempel handla om beredskap och resurser för snöröjning eller vid signalfel.

Stoppa tågen som orsakar problem

Regeringen vill även förebygga förseningar orsakade av tåg som går sönder. Trafikverket får i uppdrag att se över hur det kan bli möjligt att avvisa tåg som till exempel riskerar att riva ner kontaktledningar eller som sliter extra mycket på järnvägen.

Relaterade nyheter

Nu lanseras vårt stora Tågsemesterpaket för resande i Europa

Märta och Per glada framför centralstationMärta och Per glada framför centralstation

Satsning på järnväg som knyter samman Sverige

Märta och Per glada framför centralstationMärta och Per glada framför centralstation

Stor satsning på klimatsmarta transporter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter