Aktuellt i landstinget
Landstingsgruppens nyhetsbrev vecka 5-12 2013
Tiden springer iväg och det händer mycket i landstingsvärlden. Under veckorna som har gått har vi både aktiviteter till medlemmar och medborgare.
- Öppna fler dörrar! Våra samtal om jämställdhet, integration och könsstympning.
Under veckorna som gått har Jessica Rydell, Tara Braem och Git Franzén Ekström besökt fem av länets kommuner. Där har vi haft öppna möten ute på caféer, restauranger och bibliotek. Samtalen som har handlat om integration, jämställdhet och kvinnlig könsstympning har lockat flera intresserade medborgare och miljöpartister. Det märks att detta är frågor som verkligen berör. Denna typ av utåtriktad aktiviteter går som hand i handske med vår rikskampanj ”Öppna fler dörrar!”. Besöken kommer att fortsätta under våren till resten av kommunerna i länet. Fördelen med dessa besök är att de sker under enkla former på ett café och inte i en partilokal som kanske avskräcker en del som inte tidigare har varit i kontakt med något parti. Det är ju i första hand samtalen och åsikterna vi är ute efter.
- Tågkampanj
Miljöpartiet har mött resenärer utanför stationer och resecentra vid tidiga morgnar och eftermiddagar då rusningstiderna inträder. Vi har delat ut flygblad och bjudit på kaffe vilket särskilt uppskattats nu när vintern har behagat stanna på långbesök. Kampanjen har skett under temat ”Du förtjänar bättre” som är initierad från MP-riks. Budskapet har innehållit både krav på bättre infrastruktur för tåg och övrig kollektivtrafik på nationell nivå men också hur vi ska förbättra möjligheten för redan invanda resenärer att fortsätta åka kollektivt och hur vi ska locka nya. Vi fick många praktiska tips från resenärerna om biljettsystem och tidtabeller men det var även diskussioner om hur vi kan bryta bilens roll som norm i trafiksystemet till fördel för kollektivtrafiken.
- Konferens om cancer
Regionalt cancer centrum (RCC) bjöd in sydöstra sjukvårdsregionen (Kalmar, Jönköping och Östergötland) till konferens i Nässjö. Ämnet för dagen handlade om hur vi kan förbättra patientsäkerheten för de med ovanliga cancerdiagnoser – ett mycket svårt och känsligt ämne. Det finns en problematik i att vi å ena sidan vill att vården ska finnas så nära patienten som möjligt men å andra sidan vill att den också ska vara säker. Ovanliga diagnoser och ingrepp som kräver avancerad sjukvård behöver en kompetens och teknik som bara finns på ett fåtal ställen. Det är också där man har tillräckligt många fall som gör att man får den beprövade erfarenheten som i sin tur ger ökad patientsäkerhet. Konferensen gav inga slutgiltiga förslag utan ska mest ses som en start på ett fortsatt framtida arbete.
- SKL
I SKL:s beredning samhällsbyggnad finns nu även en mindre grupp som arbetar med frågor om klimatanpassning där Jessica Rydell ingår. Gruppen ska bl.a. ta fram en skrift med råd och konkreta tips till kommuner i ämnet. Dessutom kommer IPCC, FN:s klimatpanel, till Stockholm i september för att presentera sin femte klimatrapport. I samband med detta kommer SKL att anordna en konferens på temat. Konferensen kommer att ha inbjudna gäster från regeringen och IPCC.
På beredningens senaste sammanträde fanns ärende om förändringar i minerallag-stiftningen. Miljöpartiet lyckades få in två förändringar i SKLs remissyttrande som kunde läggas fram med bistånd från Lisa Wanneby, som kontakter med aktivister inom detta område samt Jonas Eriksson (MP), vår riksdagsledamot med ansvar för gruvnäringsfrågor. De två förändringarna handlar om samernas rättigheter i förhållande till minerallagen och om att utöka listan med konsessionsmineraler.
- Verksamhetsbesök på hälsocentraler och kliniker
Den rödgröna majoriteten gör varje vår ett 50-tal besök på landstingets olika verksamheter. I år har vi börjat med att besöka ett antal Hälsocentraler. Jessica Rydell har besökt hälsocentralerna i Smedby, Nybro, Emmaboda, Blomstermåla, Kristineberg i Oskarshamn, Gamleby, Ankarsrum, Stora Trädgårdsg i Västervik, Vimmerby, Mörlunda och Högsby. Det blir ett antal till innan våren är slut (känns knappt som den börjat än). Dessutom har tre kliniker på sjukhusen fått besök. Dessa besök ger en mycket bra bild av verksamhetens behov och ger ofta upphov till konkreta politiska förslag som vår landstingsgrupp och majoriteten sedan lägger in i budgeten.
- Gruppledarträff i Stockholm
Härom veckan träffades alla miljöpartistiska gruppledare i landstingen. Jessica Rydell representerade Kalmar. Vårt manliga språkrör Gustav Fridolin besökte mötet och framförde att partiet måste ge sjukvårdsfrågorna måste större utrymme i det kommande valet. Miljöpartiet sitter i majoritet i 17 av 21 landsting i dagsläget. Det betyder att miljöpartiet är det parti som borde ha störst inflytande över hälso- och sjukvården i landet. S sitter tex bara i majoritet i 12 landsting. Det var en av de saker som gruppledarna diskuterade när vi träffades.
- Landstingsfullmäktige
På landstingsfullmäktige i februari kom Moderaternas motion om ”Bakterier och läkemedel i sjukhusets avloppsvatten”. Moderaterna föreslog att en utredning ska genomföras med förslag på åtgärder för att minska miljöpåverkan av bakterier och läkemedelsrester i avloppsvattnet från landstingets verksamheter. Kunskapen är idag begränsad när det gäller spridning, utveckling och förekomsten av resistenta bakterier i den yttre miljön. Spridningen sker via väldigt många vägar. I fallet med antibiotika så förekommer det största användandet utanför sjukhusen. MP tycker därför att motionen hade lite fel vinkel. Visst kan vi bli bättre på att rena vid sjukhusens avlopp men ett större fokus måste ligga på det förebyggande arbetet. Därför kan utskrivning av mindre doser och förpackningar, läkemedelsgenomgångar och en större återhållsamhet med förskrivning av antibiotika ge bättre medicinska och miljömässiga effekter.
Söndag den 7 april kl 11 blir det superregionmöte i Hässleholm om bildandet av en sydsvensk region. Miljöpartister från Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar träffas för samtal och information om regionbildningen. Johan Assarsson, projektledare för föreningen Sydsvensk region, kommer under dagen att prata om förutsättningarna för de kommande årens arbete med underlaget till beslutet om regionförstoringen, samt hur han ser på regionaliseringsarbetet. Efter Assarssons dragning kommer vi miljöpartister att fortsätta med interna samtal. Frågetecknen är många; kan vi enas om en gemensam syn på frågan? Hur påverkar vi bäst det underlag som ändå kommer att arbetas fram? Hur ska vi i MP organisera oss så att vi får en så demokratisk process som möjligt?
- Riktlinjer för framtidens gröna sjukvård och gröna region
På våra olika sammanträden i landstingets majoritetsgrupp, men även i vår egen partigrupp, läggs det nu stor kraft på att ta fram nya riktlinjer inför kommande år i landstingspolitiken. Samtalen har varit kreativa och många spännande idéer och åsikter har kommit fram! Vi ser att vi går allt mer mot ett grönare län och ett grönare landsting, då våra frågor lyfts och verkställs allt mer.
______________________________
Landstingsgruppens nyhetsbrev
Jessica Rydell
0480-84 56 4
Git Franzén Ekström
0730-98 68 14