Peter Kalmström föreläste om matens miljöpåverkan på ett välbesökt möte och presenterade många saker som går åt fel håll idag, men även en del bra saker som händer.
Peter inledde med en del fakta om läget för klimatet och växthusgaser idag. Han nämnde bland annat att FN sa redan 2019 att det är klimatnödläge, att vi haft en global uppvärmning sedan 1880 och att halter av koldioxid och kväveoxid ökar starkt medan halten syre går ner. Halten av koldioxid var förra veckan över 430 ppm, vilket är högst hittills. De 126 fattigaste länderna i världen kämpar för 1,5-gradersmålet och mycket annat. Det stora problemet är att vi fortsätter som tidigare och då kan vi ha en ökning på fyra grader 2050-2060. Hälften av jordens befolkning behöver då flytta.
Nästa avsnitt handlade om vatten. Tillgängligt vatten är en ändlig resurs. Hushållen är en liten del av vattenförbrukningen, medan 70 procent av vatten används till jordbruk. För att ex-vis producera ett ägg används 175 liter färskvatten, en liter komjölk 600 liter och ett kilo biff 10 000 liter. Vattenbrist är också en stor anledning till att djur dör ut.
Han kom sedan in på markanvändning och vilda djur. Att hugga ner skog är bland det värsta vi kan göra och sämst är att hugga ner urskog. Våtmarker försvinner snabbare än skogarna och vi behöver mera av den varan. Vi har dödat 73 procent av alla djur sedan 1970. Djur dör ut mycket p.g.a. förlust av habitat.
När det gäller maten konstaterade han att det är viktigare vad man äter än varifrån det kommer. Vi måste äta mindre kött och mer växtbaserat. Alla näringsämnen som vi behöver finns i växter utom vitamin B12. Omega 3 tex tillverkas av alger och finns även i nötter. Protein finns i alla växter. Järn finns i alla gröna växter. Fiber finns i växter, men inte i kött och de flesta sjukdomsbilder beror på att man får i sig för lite fiber. B12 behöver vi ta extra, vilket vi tyckte var märkligt, men det fanns tidigare i marken. Slutligen ett bra tips är att äta så många olika färger som möjligt.
Stort tack till Peter för ett mycket engagerat föredrag som gav oss mycket att fundera på.

Föredrag om mat o klimat av Peter Kalmström.