Krönika Cecilia Boman Lindström: Vi har kommit långt i vårt miljö och klimatarbete

Krönika Cecilia Boman Lindström: Vi har kommit långt i vårt miljö och klimatarbete

 

Du, min kloka fina unge, frågade mig igår vad jag ville stå i nyheterna och prata om. Du höll ut handen mot mig som om du var en reporter och jag svarade, med i leken, med reporterröst: Cecilia Boman Lindström, du står här som miljönämndens ordförande och ska berätta för oss om hur Karlstad ligger till med miljö och klimatarbetet?

Ja, sa jag, med min vanliga röst. Karlstad har kommit långt i vårt miljö och klimatarbete. Vi har satt upp mål om fossilfri verksamhet 2026 och klimatneutral kommun 2030 och nu kan jag rapportera att vi når de målen. Vi kommer också att ha en majoritet av sjöar och vattendrag i vår kommun med god vattenkvalitet.

Inga fler förskolor och skolgårdar kommer att byggas utefter motorvägar eller järnvägsspår för bullret är för högt och samtliga förskole- och skolgårdar kommer vara större än riktlinjerna eftersom vi vet att det ofta blir flera barn än beräknat som kommer gå i skolan och förskolan så vi tar höjd för det.

På samma sätt som vi fasat ut all onödig engångsplast, förbjudit parfym i våra verksamheter, inte kommer tillåta att bygga små lägenheter i bullriga miljöer (där man får frångå bullerkraven för lägenheter under 35 kvadrat) och har fått ett toppmodernt vattenreningssystem för att filtrera bort både läkemedel och moderna kemikalier ur vattnet. Av Elevborgarrådet för klimats, alltså barnen i Karlstads, 67 skarpa förslag har vi nu förverkligat 50 av dem och de kommer göra stor skillnad för miljön.

Du orkade lyssna tills jag sagt allt detta. Och jag hade ditt intresse. När jag var klar kramade du mig. Det var som om vi varit med om något. Något fint och äkta och du kände nog att jag behövde den där kramen.

Jag har nu haft förmånen att vara ordförande för Karlstads kommunmiljönämnd i snart ett år. Med stora drag kan man säga att vi ansvarar för livsmedelskontroll, miljö- och hälsoskyddskontroll och det miljöstrategiska arbetet inom kommunen. Det är myndighetssidan där vi ska säkerställa att vi, företag och verksamheter följer lagstiftningen men det är samtidigt det övergripande miljöstrategiska arbetet; var är vi och vart vill vi? Klimatneutral kommun 2030 och fossilfri verksamhet 2026. Ni har säkert hört det förut.

Vi har stora utmaningar i miljö- och klimatarbetet. Som några av de jag nämner här ovan. Det är buller, luftkvalitet. Att bygga klokt för framtiden. En hälsosam, grön och trivsam stad för Karlstadsborna. Men det är även frågor för framtiden som nu är här, jag talar om PFAS och de anda, moderna kemikalierna. Ökat livsmedelsfusk, förorenade områden, avfallsbrottslighet. Vattenkvalitet. Detta är frågor som vi kommer att behöva tackla. Ändå känner jag försiktig hoppfullhet så här i början på det nya året.

Det är inte många kommuner som har en renodlad miljönämnd med en miljöförvaltning. Många har miljö- och byggnämnder eller liknande. Men det är inte heller många kommuner som kommit lika långt i sitt miljöarbete som Karlstad.

Det är än färre kommuner som har miljöstrateger i fler förvaltningar än de som sysslar med just miljö, så som Karlstad nu har. Som ensam kommun i landet har vi haft ett Elevborgarråd för klimatet. Där barn och ungdomar lämnat 67 skarpa förslag till kommunen och oss politiker. Några förslag är redan på gång att uppfyllas.

Vi har nu utbildat alla nämnder och bolag i miljöfrågor. Nästa år är det förvaltningarnas tur. Under hösten har kommunen förnyat sitt klimatkontrakt med Viable cities och tecknat 14 klimatkontrakt med företag. Nu står föreningarna på tur. Karlstad har haft ett långsiktigt, målmedvetet arbete med miljöfrågorna, vilket ger att kompetensen finns nära och som i sin tur ger ringar på vattnet. Jag ser med spänning på framtiden och vad Karlstad kan komma att uppnå i framtiden.

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter