Mina gröna värderingar

Daniel Norrby, sekreterare i vår förening skriver här om varför han är medlem i Miljöpartiet och varför politik blivit viktigt för honom

Jag har alltid varit intresserad av politik. Eller åtminstone från det att jag när jag var liten blev medveten om att det finns sätt att organisera samhället vi lever i för att vi ska kunna fungera som samhälle. Jag insåg rätt fort att Sverige, till skillnad från andra länder, hade lyckats ganska väl med samhällsbyggandet och att vårt samhälle som är uppbyggt kring demokratiska principer i många och mycket är något man kan känna sig stolt över. 

Men ju mer jag började intressera mig desto mer insåg jag att det naturligtvis finns problem med vår livsstil. För välståndet vi har byggt upp baserar sig på ett kapitalistiskt system som bygger på att vi måste konsumera för att skapa tillväxt. Företagen måste tjäna mer och mer pengar för att på så sätt bidra med skatteintäkter till staten som måste erbjuda en mängd olika tjänster såsom sjukvård och infrastruktur till den växande och åldrande befolkningen. Den moderna människan har också lärt sig att älska konsumtion och att lycka kan köpas för pengar och att vår plikt som människor i detta samhället är att utbilda oss, så vi kan anställas för att arbeta. Detta för att skaffa jobb så vi kan tjäna ihop pengar så vi kan ha råd att konsumera samt försörja våra barn som samhället måste ha. Dels för att skapa nya medborgare som kan ersätta de gamla som inte längre kan arbeta och dels för att skapa nya konsumenter av alla dessa prylar som företagen då gärna vill att vi ska köpa. Jag själv tycker också om att konsumera och är väldigt glad i teknikprylar. Men jag köper hellre begagnat än nytt inte bara på grund av att det är billigare än nytt, utan också för att det är mer hållbart. Jag tror att det krävs att vi försöker att hushålla med våra naturresurser därför att vår planet inte mår bra av det sättet vi utnyttjar dess enorma men ändå ändliga rikedomar. 

 Vi behöver försöka hitta tillbaka till att se vänskap, närhet till naturen och även att se till att vi håller naturen ren och oförstörd samt mänsklig kärlek och omtanke som det som vi prioriterar i livet framför att till varje pris tjäna pengar på bekostnad av planetens och vår egna hälsa.

Det är i stort sett vad jag tror på och det tankesättet delar jag med de flesta miljöpartister. Jag är övertygad om att miljöpartiet är ett parti med den ideologi som gör det möjligt för oss att  lämna över en ren och hållbar planet till nästa generation, så att våra barn och barnbarn också kan få chansen att uppleva en planet där vattnet och luften är ren och maten vi äter är fri från kemikalier som vi blir sjuka av.

 

Många menar att miljöpartister är ett gäng verklighetsfrånvända trädkramande miljömuppar men jag menar att vi är en av få som vågar och vill ta ansvar för att vi ska kunna lämna över vår fantastiska planet till nästa generation med ett gott samvete i behåll. Med miljöpartiet kan vi gå en grön framtid till mötes.

 

Vi behöver hitta tillbaka till att se vänskap, närhet till naturen, kärlek och mänsklig omtanke som det vi prioriterar i livet framför prylar och stress.