Inför KliMATlåda för att minska matsvinn
Motion om att minska matsvinnet i Ludvika kommun.
Tidigare i år presenterad Livsmedelsverket en kartläggning över matsvinn i offentlig sektor. I underlaget presenteras siffror från ca 80 % av kommunerna, Ludvika har tyvärr inte rapporterat in några siffror. En slutsats från kartläggningen är bland annat att serveringssvinnet står för den största andelen inom samtliga verksamheter.
Ett koncept för att minska serveringssvinnet är att införa ”KliMATlådan”. Detta är något som man infört i Avesta som ett sätt att bidra till minskat matsvinn. Istället för att kasta mat som inte kan tas om hand har kommunen infört att personalen i kommunen får ta med sig en matlåda hemifrån och fylla med överbliven mat från serveringen till en kostnad på 30 kr.
Minskat matsvinn kan ge stor effekt då den svenska livsmedelshanteringen svarar för en stor del av vår totala påverkan på miljön:
• Den svenska livsmedelshanteringen står till exempel för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan
• Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel
• Livsmedelssektorn är också en av de mest vattenkrävande sektorerna
Därför yrkar Miljöpartiet de gröna i Ludvika att
1. Att kommunen börjar mäta och ta fram siffror för matsvinnet.
2. Att kommunen tar fram en plan för att nå målet i Agenda 2030 – att halvera matsvinnet till år 2030.
3. Att testverksamhet enligt konceptet KliMATlådan införs.
För Miljöpartiet de gröna i Ludvika
Aron Knifström