Replikskifte – skolan
Nedan återges ett replikskifte med Björn Brändewall (Fp) om skolan vilket har publicerats i Bar-OT.
Replik till Björn Brändewall – ”Låt staten ta över ansvaret för skolan” http://www.barometern.se/reagera/debatt/lat-staten-ta-over-ansvaret-for-skolan(4106334).gm i Barometern 140114:
Låt inte lärarna drunkna i administrationsträsket
Summan av det som uttrycks är att Folkpartiet och övriga allianspartier på intet sätt kan lastas för något som har med skolan att göra om det är negativt sett till resultatet. Reformer ”….måste få tid att verka.”, enligt Brändewall, samtidigt som nya ”projekt” är på ingång; hur ska skolan få arbetsro? Vald tidsaspekt som relateras till är tiden från 1842 och framåt samt 1990-talet och framåt; päron och äpplen blandas hej vilt. Misstänker också att om PISA-undersökningen rapporterat ett bra resultat, hade Fp slagit sig för bröstet och använt den för att visa på ”att den förda politiken nu äntligen ger resultat”. Alliansen och Fp har haft två mandatperioder på sig att leverera, men framgången har uteblivit. Något som är föga förvånande då skolan bl.a. behöver medel till elevvårdspersonal istället för ytterligare jobbskatteavdrag. Sedan måste naturligtvis resurserna inom skolan satsas rätt.
Ett flertal reformer har införts i skolan sedan 1842. Bland dessa kan nämnas grundskolans skapande 1962. Därvid är det mycket tveksamt att, såsom Brändewall gör, beskriva alliansens skolpolitik som ”… den största omläggningen av svensk skolpolitik sedan folkskolans införande 1842.”. Vidare har vi sett att den administrativa bördan för lärarna har eskalerat sedan alliansregeringen tillträdde. Vi har fått ta del av fler nationella prov, individuella utvecklingsplaner, rapporter, utvärderingar… dokumentation i multum. Lärarna har alltid dokumenterat, det är inget nytt, men det måste finnas en gräns så att rektorer och pedagoger orkar och inte drunknar i administrationsträsket.
Eva-Karin Holgersson, (MP)
Utbildad grundskole- och gymnasielärare med lärarlegitimation från grundskolans åk 3 t.o.m. gymnasiet