Stoppa slakten av miljöbudgeten!

Miljöpartiet vill skydda Alntops ö!

Vi firar Biologiska mångfaldens dag – dagen uppmärksammar de livsviktiga ekosystem som utgör själva grunden vårt samhälle är byggt på. Monika Aune, MP Nora, skriver om skydd av den biologiska mångfalden tillsammans med riksdagedamot Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald och Camilla Hansén, riksdagsledamot från Örebro län samt Pia Frohman, regionpolitisk talesperson, Lea Strandberg, kommunalråd i Örebro, och Stefan Andersson, MP Lindesberg.

Idag är den biologiska mångfalden hotad. Vi är på väg in i ett massutdöende av arter på en skala som vi inte sett på miljontals år. Förlusten beror dels på människans exploatering av naturområden, dels på klimatförändringar, miljögifter och ohållbart nyttjande av naturresurser som fiskbestånd och skogar. Hela 80% av den europeiska naturen är i dåligt skick, och enbart i Sverige bedöms mer än 2200 arter vara hotade enligt rödlistan.

I Örebro län finns hotade och omtyckta platser som Miljöpartiet vill skydda. Alntorps ö i Nora  behöver långsiktigt skydd, liksom Sörbyskogen i Örebro och Garphytteklint i Kilsbergen med sina höga naturvärden. Vi vill att Tivedens och Garphyttans nationalparker utökas, och att Fasaskogen och Norra Vätterns ekopark blir nationalparker.

Miljöpartiet kräver att regeringen slutar agera bromskloss i EU och stoppar sin slakt av miljöbudgeten. Vi välkomnar restaureringslagen, beskrivs som det största som har hänt miljölagstiftningen på 30 år, och vill se en hållbar och ambitiös politik som stöttar omställningen till ett mer naturvänligt skogsbruk, jordbruk och fiske. Det är inte bara ekonomiskt effektivt, det är en investering i vår egen överlevnad.

Läs hela debattartikeln i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2023-05-22/stoppa-slakten-av-miljobudgeten

Relaterade nyheter

Örebro län, 25 maj 2024

NA Debatt: Vi gläds åt att fira Lakeside Pride – och fortsätter kämpa för allas lika rätt!

Örebro län, 24 maj 2024

Land Lantbruk: Så vill de påverka politiken i EU

Örebro län, 22 maj 2024

Expressen: Det är KD:s politik som leder till slaktade kor

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter