Helena Leander

Helena föreläser i Västerås.
Helenas hjärtefrågor

Klimat.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer, våra barn och barnbarn.

Djur.

Inget djur ska utsättas för lidande. Djurskyddet i EU måste skärpas rejält. Miljöpartiet kräver ett verkligt djurskydd, en hög djurvälfärd och stopp för onödiga djurförsök.

HBTQ.

”Jag vill att det som är långsiktigt hållbart också ska bli kortsiktigt lönsamt. Klokt utformade miljöskatter kan ta oss dit.”

Mer om Helena Leander

Personligt

Efter att ägnat första halvan av mina tonår till att slå knut på mig själv för att leva upp till ett kvinnoideal som varken var sunt, roligt eller meningsfullt så kom jag på att jag kunde göra något vettigare av mitt liv. Jag gick med i Grön Ungdom för att kämpa för ett samhälle där vi är fria att vara de vi är och göra som vi vill, så länge det inte går ut över andra kännande varelser. Jag gillade särskilt den gröna kombinationen av frihet och solidaritet som inte känner några ”vi” eller ”dom”.

Jag hann nästan klart med mina studier i nationalekonomi innan jag hamnade i riksdagen. Efter fem år i skatteutskottet sitter jag nu i miljö- och jordbruksutskottet med ansvar för miljödelen. Tron på skatter och andra ekonomiska styrmedel som viktiga verktyg i miljöarbetet har jag med mig i bagaget, liksom övertygelsen om att de miljöutmaningar vi står inför kräver ändringar i både livsstil och politik.