Johanna Thurdin

Ordförande i Miljöpartiet de gröna i Sundsvall

Johanna Thurdin Johanna Thurdin

Johanna Thurdin

Mer om Johanna Thurdin

Personligt

Vad innebär din roll i MP Sundsvall?
Jag är ordförande i Miljöpartiet de Gröna i Sundsvall. Tyvärr fick vårt parti för få röster i valet 2018 (det saknades 6 röster) så vi har ingen represenattion i kommunpolitiken i Sundsvall denna mandatperiod. Förra mandatperioden satt jag i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Sundsvall. 

Vad fick dig att engagera dig i Miljöpartiet?
Vi människor kan just nu göra val som innebär katastrof för framtida generationer och ekosystemen på hela jorden, - eller val som innebär att vi vänder utvecklingen innan det är för sent. För mig är valet enkelt, jag vill att vi bygger samhällen som är hållbara, både ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Innan jag gick med i miljöpartiet 2013 kände jag mig lite feg som insåg hur allvarligt läget är men inte gjorde så mycket åt det. Visst kan man påverka t ex som konsument, men jag är övertygad om att det krävs politiska beslut på både lokal, nationell och internationell nivå för att verkligen göra stor skillnad.

Om 30 år vill jag kunna se mina barnbarn i ögonen och säga att jag gjorde allt som stod i min makt för att förhindra klimatförändringarna.

Vilka är dina hjärtefrågor?
- Klimatfrågan: att det är så väldigt bråttom att ställa om. Och jag blir mer och mer övertygad om att det GÅR, bara vi vill. Det finns så bra fossilfria energikällor nu och så mycket kunskap, då skulle det vara så ofattbart sorgligt om vi inte tar chansen att hindra klimatförändringen innan den når 1,5 grader och riskerar att bli självgenererande.

- Spridning av plast och giftiga kemikalier i naturen och vattnet. Jag är särskilt orolig för hormonstörande kemikalier som kan försvåra för framtidens människor att kunna får barn. När vi väl spridit ut de här ämnena i naturen kan vi aldrig samla in dem igen, många kommer att finnas kvar i ekosystemen i hundratals år.

- Skolan och demokratin. De frågorna hänger ihop, för det behövs en riktigt bra skola som både ger barnen kunskaper och uppmuntrar till kreativitet, ansvarstagande och kritiskt tänkande – som också är förutsättningar för en trygg demokrati.

Hur ser din bakgrund ut?
Jag är uppvuxen i en Stockholmsförort, i ett så kallat miljonprogramsområde. Idag bor jag på Alnö. Jag är civilingenjör och jobbar som konsult med miljöfrågor i industri och byggbranschen.