Krönika i NA: Folkvald

Så slits Sverige som kunskapsnation isär

Camilla Hansén (MP), riksdagsledamot från Örebro län, skriver krönikor i Nerikes Allehanda under vinjetten ”Folkvald” en gång i månaden. Nu i mars handlar krönikan om hur marknadsskolan sliter isär Sverige som kunskapsnation.

Den senaste veckan har riksdagen haft uppehåll från debatter och möten, och riksdagsledamöterna jobbar i valkretsen, har sportlov eller gör studieresor – vad Camilla har gjort ser du i hennes sociala medier.

Det har också debatterats en hel del utbildningsfrågor i media – viktiga frågor som rättvisa, ekonomiska förutsättningar, effekter av friskoleetableringar och offentlighetsprincipen i skolan.

Ja, vad gör då marknadsskolan med vårt utbildningssystem? När vinstutdelning är syftet, att offentlig statistik kallas affärshemligheter och med skolpeng och skolval som är orättvist, så slits Sverige som kunskapsnation isär. Experimentet med marknadsskola är en giftig cocktail.

För Miljöpartiet är det självklart att syftet med utbildning är kunskap, att statistik kring skolan ska vara offentlig, att skolpengen ska fördelas efter vilket uppdrag skolan har, och att skolvalet ska ge alla samma chans att välja sin skola.

 

Läs hela Camillas krönika i Nerikes Allehanda här, länk [för prenumeranter]: https://www.na.se/2023-03-03/bra-att-skolministern-vill-minska-friskolornas-skolpeng

Här kan du läsa mer om Miljöpartiets skolpolitik, länk: https://www.mp.se/politik/skola/

Hur ser Camillas politikervardag ut? Följ henne på Instagram och Facebook!

 

Relaterade nyheter

Gävleborg, 27 mars 2023

Debatt – Regeringen är ett hot mot kustfiskarna i Gävleborg

Värmland, 25 mars 2023

Earth Hour – för en politik som hejdar klimatförändringen

Uppsala län, 25 mars 2023

Förenkla kollektivtrafiken – men till rimligt pris

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter