Tiden att agera är nu – det går att vända utvecklingen

Tiden att agera är nu – det går att vända utvecklingen

Just nu pågår FN:s stora toppmöte om världens natur, COP15, i Montreal, Kanada. Världens ledare har möjlighet att anta nya mål för att stoppa förstörelsen av biologisk mångfald och rädda våra ekosystem, djur och växter.

Emma Nohrén, ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och Rebecka Le Moine, talesperson för biologisk mångfald, skriver tillsammans med Pia Frohman, regionpolitiskt talesperson, Lea Strandberg, kommunalråd i Örebro och Camilla Hansén, riksdagsledamot från Örebro län.

En miljon arter riskerar att utrotas från jorden de kommande decennierna. Förstörelsen av naturen är alarmerande och det är resultatet av mänsklig aktivitet. Vill vi vända utvecklingen så går det. Men tiden att agera är nu.

I Örebro län finns flera hotade naturmiljöer som behöver skyddas. Sörbyskogen och Garphytteklint med höga naturvärden måste ges långsiktigt skydd Vi vill också utöka Tivedens och Garphyttans nationalparker, göra nationalpark av Fasaskogen och Norra Vätterns ekopark.

Förra året bildades flera naturreservat i länet. I söder ger Mossaberget i Laxå ger mer skyddad natur i magiska Tiveden. Liaskogens naturreservat i Frövi tredubblas för att locka tillbaka den vitryggiga hackspetten. I norr utökar Rasbergstjärn mäktiga Kindlareservatet och ger vandrare längs Bergslagsleden eldplats och skydd. Där skyddas också Rällsälven och Bredsjöbäcken som ger livsmöjligheter för sällsynta och starkt hotade flodpärlmusslan och den rödlistade kungsfiskaren.

Sveriges nya högerregerings slakt av klimat- och miljöbudgeten och nedmontering av miljöpolitiken gör Sverige till ett alibi för andra länder som vill sänka ambitionsnivån och takten i omställningen. Den gör det också omöjligt att skydda den natur vi vet är så värdefull i vårt län. Att fortsätta längs regeringens inslagna väg är inget annat än att accelerera artkrisen. Starka, artrika ekosystem är människans bästa vän i kampen för att trygga en planet som går att leva på – därför vill Miljöpartiet skydda mer natur i Örebro län.

Läs hela debattartikeln i Karlskoga tidning här, länk [öppen för alla]: https://www.kt-kuriren.se/2022/12/14/camilla-hansen-mp-riksdagsledamot-fran-orebro-lan-menar-att-varldens-ledare-fortfarande-har-chan/

Vill du veta mer om FN:s toppmöte om biologisk mångfald? Lyssna på Vetenskapsradion Klotet här, länk [öppet för alla]: https://sverigesradio.se/avsnitt/operation-radda-arterna-jattemote-i-kanada-om-den-biologiska-mangfalden Där får du höra Martin Emtenäs pratar om just den vitryggiga hackspetten, som förhoppningsvis kommer att vilja leva i Lia-reservatet.

Artikeln även publicerad i Nerike Allehanda, länk [endast för prenumeranter]: https://www.na.se/2022-12-18/vi-maste-hjalpa-naturen-att-gora-en-comeback

 

Relaterade nyheter

Uppsala län, 22 februari 2024

Våra förtroendevalda

Örebro län, 19 februari 2024

Adam Arnesson (MP): Motståndskraften behöver stärkas

Skåne, 14 februari 2024

MP-förslag: Ge gratis TBE-vaccin till barn i Skåne

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter