Ge elstöd till dem som behöver det bäst

MP: Ge elstöd till dem som behöver det bäst

Regeringen har gått fram med ett stöd som ger miljardärer i södra Sverige hundratusentals kronor, samtidigt som hushåll och företag i norra Sverige inte får en endaste krona i stöd. Dessutom ges inte de många människor i Sverige som idag lever i en särskilt utsatt situation det stöd som krävs – här behövs mycket, mycket mer. 

I en debattartikel i Karlskoga Tidning beskriver lokala miljöpartisterna Daniel Ekelund, oppositionsråd i Karlskoga, Johanna Ghattas, ledamot i kommunfullmäktige i Degerfors och Miljöpartiets riksdagsledamot från Örebro län tillsammans med partiets energipolitiska talesperson Marielle Lahti och klimatpolitiska talesperson Elin Söderberg vad som krävs för att ge stöd till dem som behöver det.

De skriver att vi är i en tuff ekonomisk tid och att många människors vardag präglas av en energikris och stigande matpriser. Den situation vi är i kräver en politik som både ser till det akuta, där hushåll och företag i såväl norra som södra Sverige inte ska behöva oroa sig för plötsliga prischocker denna vinter, och  till behovet av att säkerställa att vi inte hamnar i samma situation redan nästa år igen.

Miljöpartiet vill se ett stöd som riktas till de som behöver det allra mest. Det är alltså de, som med dagens regelverk, riskerar att frånkopplas från elnätet eftersom de inte har möjligheten att betala sina fakturor.  Vi vill också att frånkopplingar på grund av obetalda räkningar pausas tillfälligt. Det är fullständigt orimligt att hushåll ska kopplas bort från elnätet till följd av regeringens oförmåga att stötta hushållen mitt i Putins brinnande energikrig.

  • Miljöpartiet vill att företagen med omedelbar verkan ska få uppskov med skatten, för att mildra effekterna av höga elräkningar och avsaknad av stöd från regeringen.
  • Miljöpartiet vill att staten ska ta 80 % av kostnaden för alla energieffektiviseringsåtgärder i både flerbostadshus och villor.
  • Regeringen måste fatta beslut om de havsbaserade vindkraftsparker som ligger på dess bord, motsvarande en årlig elproduktion som är mer än det svensk kärnkraft producerar på ett år.

Läs hela debattartikeln i Karlskoga tidning här, länk [öppen för alla]: kt-kuriren.se/2023/01/04/daniel-ekelund-mp-oppositionsrad-karlskoga-menar-tillsammans-med-partikamrater-att-elstod-maste/

Läs mer om Miljöpartiets förslag för att stötta hushåll och företag här, länk [öppen för alla]: https://www.mp.se/just-nu/regeringens-elstod-missar-malet-mp-kraver-atgarder-for-de-mest-utsatta-hushallen/

Relaterade nyheter

Örebro län, 27 januari 2023

Grön ungdom: Varför alkohol?

Gävleborg, 9 januari 2023

Debatt: Miljöpartiet vill se ett Gävleborg rikt på fri och självständig kultur

Örebro län, 6 januari 2023

Camilla Hansén: Visste du redan före Ivanhoe att löftet var en lögn?

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter