Kloka ord från Sotenäs.

Kloka ord från Sotenäs.

Bilar, mänskliga behov och samhällen .
Antalet bilar ökar, det innebär att fler bilar ska samsas på vägar och ska konkurrera om parkeringsplatser. Enligt myndigheten för Trafikanalys är ökningstakten för biltätheten generell i regionen. I exempel från Sotenäs kommun har bilinnehavet ökat från 395 bilar per tusen invånare år 1990. Till 531 bilar per tusen invånare år 2010. Andel bilar har ökat i absoluta tal med 26% under det att kommunens befolkningen sjunkit med 7%.

I varje samhälle och kommun finns det olika förutsättningar, men utefter den Bohuslänska kusten är det ofta trångt och svårt att parkera. Det vanliga är att kommuner har parkeringsnormer, dessa utgår från uträknade parkeringsbehov och används inför planering av nya bostäder och affärer m.m. Parkeringsnormer finns även framtagna för Sotenäs kommun och dessa är indelade i olika zoner. Intressant är att det i utredningen för kommunen kan man läsa att ”genom att anpassa parkeringsnormer i tätortszonerna till en lägre bilanvändning, lägre behov av parkeringsplatser möjliggörs där en högre täthetsgrad, fler människor får möjlighet att bo med närhet till livsmedelsaffärer –ett kriterium för tätortszoner är därför att det ska finnas en handelsetablering inom zonen”. 

Alltså om vi har service nära så kan vi också klara oss bättre utan bil. Det leder till att det är viktigt att våga ifrågasätta externa handelsetableringar som medverkar till att lokalhandeln försvinner. Och det är av stor betydelse att vi medvetet planerar i kommunerna så att bilismen inte fortsatt ökar. Vi kan göra det tydligare hur cykeln ska få sin plats sitt utrymme och sitt berättigande för fler. Ser man på statistiken är det barn och kvinnor som är de som är flitigast att transportera sig på cykel. Inte helt förvånande, men det får inte tillräckligt stort genomslag i politiska beslut och i samhällets planering. 

Bilen är och kommer att vara, något vi är i stort behov av även i framtiden, och en utveckling för ”smartare” transporter är både nödvändigt och möjligt. Exemplet att utveckla bilpoolssystem, eller mobil samåkning som startade i Tolg by i Småland eller bya-bussen i Jämtland. Det är intressant och nödvändigt att se nya möjligheter och lösningar vid sidan av bra kollektivtrafik som kan ge oss ett mänskligare samhälle, bättre folkhälsa, minskad bilträngsel, minskade klimatutsläpp och mer plats för människan. 

 

Tina Ehn, (mp) Riksdagsledamot, Sotenäs

 

 

Relaterade nyheter

Orust, 31 augusti 2022

Våra kandidater till kommunfullmäktige

Orust, 17 oktober 2021

Partistyrelsen är vald – för perioden 2021-2023

Orust, 17 oktober 2021

Märta Stenevi: “Nu minskar vi klyftorna i Sverige!”

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter