M och SD försöker dölja sin obefintliga klimatpolitik

UNT Debatt 18 augusti

När Moderaterna och Sverigedemokraterna i Östhammar på UNT:s debattsida (16/8) deklarerar att de till varje pris vill stoppa vindkraft på Finngrundet visar de återigen att de inte är beredda att agera för att hitta lösningar vare sig på klimatfrågan eller energifrågan.

Moderata kommunpolitiker runt om i Sverige har sagt nej till 100 TWh havsbaserad vindkraft. Energi som skulle kunna komma konsumenter till del långt innan det första kärnkraftverket som de konservativa ständigt pratar om, ens skulle kunna börja byggas. Energi som på riktigt skulle möta det behov som finns av mer energi i hela landet.

Vi välkomnar så klart att Moderaterna och Sverigedemokraterna nu visar intresse för vår natur och funderar över utländska intressena roll som ägare i samhällsviktig infrastruktur. Det här är frågor som Miljöpartiet drivit sedan partiet startades. I trettio år har Miljöpartiet också varnat för ryskt energiberoende och strävat efter att minska det. Det har vi bland annat gjort genom att driva på för utbyggnaden av förnybar energi och med åtgärder för energieffektivisering. Faktum är att den utbyggnad av vindkraft som Miljöpartiet bidragit till kraftigt minskat Sveriges och andra länders beroende av rysk energi och gjort att Sverige idag är Europas största exportör av el.

Ska vi nå de mål vi förbundit oss till i Parisavtalet och hålla ner priserna för hushållen är havsbaserad vindkraft en självklar del av lösningen. Då kan man inte, som Moderaterna och Sverigedemokraterna, säga att lösningen alltid ska tillhandahållas av någon annan, någon annanstans, någon annan gång.

Att Moderaterna och Sverigedemokraterna går till val för att stoppa utbyggnaden av mer förnybar energi i ett läge då priserna på energi pressar hushållen visar att man både lämnat walk over i klimatfrågan och struntar i hushållens oro över stigande priser

Malin Aldal, kandidat (MP) till Östhammars kommunfullmäktige
Jacob Risberg, riksdagskandidat (MP), Uppsala län
Hans Wennberg, gruppledare (MP), kommunfullmäktige Älvkarleby samt regionråd
Jenny Lundström, gruppledare (MP), kommunfullmäktige Tierp

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter