Gruppledarens månadsbrev – september 2013
Centern utsparkat från majoriteten
Under sommarmånaderna brukar det inte hända mycket inom Sollentunapolitiken. Denna sommar blev ett undantag då Centerpartiet fick lämna majoriteten. Utgången var nog rätt väntad. För mig och Miljöpartiet dök förstås frågan upp hur förändringen som de styrande valde att göra skulle påverka oss. Skulle förändringarna påverka nämndrepresentationen? Färre platser för majoriteten kan ge färre platser för oss i oppositionen. Nu står det dock klart att vi kommer stå helt skadeslösa. Det känns skönt. Då kan vi det sista året av mandatperioden helt koncentrera oss på det uppdrag våra väljare gett oss; omställningen till ett hållbart samhälle.
Sollentunapartiet vill bygga ett otryggt Väsjöområde
Under sen vår genomförde kommunen en trygghetsmätning. Resultatet presenterades för oss i Brottsförebyggande rådet uppdelat på de olika kommundelarna.
Generellt kan sägas att vi i Sollentuna känner oss trygga och vi har blivit än tryggare sedan förra mätningen. Genomgående i hela kommunen uppfattar många att polisen inte bryr sig om lokala problem, samt att det är problem med trafiken. Vibyborna tillhör dem som angav att särskilt problemen i trafiken gjorde dem otrygga, vilket är föga förvånande. Den enda vägen ut från området kan göra att de är extra utsatta för trafikproblem. Det är en bra kunskap att ta med sig när vi planerar det nya bostadsområdet runt Väsjön. Där vill Sollentunapartiet göra om misstaget att endast ha en utfart då de vill plocka bort anslutningen till Edsberg.
Värdefull natur offras i Silverdal
Nu planerar de borgerliga tillsammans med Socialdemokraterna att bygga fler bostäder i östra Silverdal, trots att dessa kommer försvaga natursambandet mellan Tegelhagsskogen (som planeras bli naturreservat) och Nationalstadsparken i Solna. I området finns även det utrotningshotade svartpälsbiet, som bara finns kvar på ett fåtal platser i Sverige.
Vi tycker inte att riskerna uppvägs av bostadstillskottet eftersom det endast rör sig om ett 30-tal bostäder som är placerade på de mest utsatta lägena. Totalt handlar förslaget om cirka 50 nya bostäder. Beslutet innebär också att Moderaterna bryter sitt vallöfte från 2010 då de meddelande att de inte ska medverka till att det byggs något mer i området. Läs mer om detta här.
Staten får inte smita från sina kostnader
Regeringen höjer nu stödet till kommunerna för mottagandet av nyanlända. Det är välkommet, men det kommer inte alla kommuner till del. En del får samtidigt ett sänkt stöd.
Regeringen tänker fel om deras ambition är att fler kommuner ska hjälpa Migrationsverket att teckna avtal om att ta emot fler nyanlända. Det statliga schablonbidraget som kommunerna får för sitt flyktingmottagande per mottagen individ ska täcka kommunens alla kostnader i samband med mottagandet för de tre etableringsåren. I praktiken tar det dock i genomsnitt sju år för en invandrare att etablera sig. Den siffran är på väg upp, eftersom en stor del av de som idag invandrar kommer från länder med icke-fungerande skolsystem. Kommunalrådet i Södertälje har sagt att nuvarande bidrag endast räcker i ett år. Det statliga stödet behöver därför höjas mer än sju gånger för att kommunerna ska få full täckning för sina kostnader. Den premiering regeringen vill göra för de kommuner som tar ett större solidariskt ansvar borde istället göras genom det kommunala utjämningssystemet.
Vänligen
Peter Godlund, Gruppledare (MP)