Gruppledarens månadsbrev – Mars 2018

Gruppledarens månadsbrev – Mars 2018

Sollentunas omvandling

Förvandlingen av de centrala delarna i kommunen har jag skrivit om förr. Det är inte konstigt, eftersom jag är mycket nöjd med resulterat och är glad över att ha fått vara med i omvandlingsprocessen. Där fanns förut en fyrfilig trafikled och en centrumanläggning vars fasader enbart hade baksidor. Nu ser vi bostäder, ett torg med restauranger och en gata som fått ett stadsmässigt utförande. Bilarnas hastighet har sänkts och människor syns längs trottoarerna. Förr leddes vi gående ner i tunnlar under billeden när vi skulle passera gatan från centrum och upp till sjukhuset.

Nu är det dags att fortsätta omvandlingen i Tureberg. Detaljplanerförslaget för området kring före detta Sollentunamässan är nu ute på samråd. Här är planen att det ska bli en levande stadsdel med kvartersstruktur med plats för bostäder, handel i bottenplan, äldreboende, förskola, kontor och hotell. Turebergsleden utvecklas till en stadsgata. De negativa reaktioner jag hört om förslaget är att tunneln, under trafikleden till Fågelsångsparken, försvinner. Antagligen för att kritikerna utgår ifrån att allt annat är lika, bortsett från tunneln. Det är svårt att se framförs sig den omvandling som kommer ske. Då menar jag att en titt på Sollentunavägen kan ge en bra vägvisning om åt vilket håll utvecklingen kommer gå.   

Krångligt att få bort klotter

En genomlysning av kommuns arbete mot klotter har gjorts. Den behövdes verkligen! Först när den presentades fick jag klart för mig hur rörigt det är organiserat nu: Sker klotter på skolor anmäls det till fastighetsförvaltaren, som i sin tur anmäler det till kommunens Arbetscenter för sanering. Sker klottret på en av kommunens fasta installationer, så som till exempel en gång- och cykeltunnel, görs istället anmälan till Kontaktcenter. Är det en lokal för kultur- eller fritidsändamål görs anmälan direkt till Arbetscenter. Allmänheten anmäler via kommunens hemsida eller till Kontaktcenter. Eftersom det inte sker något samordnat, och inget dokumenteras, går verksamheten inte att utvärdera. Ingen vet därför hur effektivt klotterarbetet är eller hur utsatt kommunen är för klotter. Nu ska det bli förändring då alla anmälningar ska gå samma väg. Kommunen kommer också lansera en applikation (FixaMinGata) till mobiltelefoner där allmänheten kan anmäla fel och klotter.

Returpark till Sollentuna

Våra återvinningscentraler i Hagby och i Smedby är populära. Det visar att viljan att sortera och återvinna sitt avfall är stor, vilket är glädjande. Det tyder i och för sig också på att vi har det väldigt bra då varje slängd pryl säkert ersätts av minst en ny. Det kan leda tankarna till frågan om vi verkligen har råd att konsumera så mycket, ur ett hållbarhetsperspektiv, som vi gör. Men dit tänker jag inte leda iväg tankarna nu. Under flera år har jag påtalat att vi behöver ett ställe där avfall kan lämnas här på hemmaplan i Sollentuna. Det fanns förr, vid Väderholmens Gård i närheten av Norrvikens IP. Även SÖRAB har insett behovet av fler ställen då bolaget ser att det behövs när invånarna blir fler i upptagningsområdet. Problemet har varit att hitta en lämplig plats i kommunen. Äntligen finns nu ett förslag på plats för en returpark i Kronåsens industriområde. Kommunens tjänstemän har fått ett uppdrag att ta fram en detaljplan som beräknas vara klar 2019. Namnet ”Returpark” signalerar att den är lite mindre än vad en återvinningscentral är, och att där även ska vara möjligt att lämna in fungerande saker för återanvändning.   

Peter Godlund (MP)
Gruppledare

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter