Gruppledarens månadsbrev – november 2016
Tillhör elbilar framtiden?
Temat på månadens frukostmöte med Företagarna var elbilar. Speciellt inbjudna gäster var BMW och Tesla. Batteribilarnas utveckling går framåt. Tesla pratar om att de klarar runt 20 mil på en laddning. Eftersom el är så mycket billigare än bensin är det stor skillnad i kostnad att köra en elbil och en fossilbil. Kostnaden för elbilen ligger istället i inköpspriset, vilket gör att man behöver köra mycket bil innan detta alternativ blir ekonomiskt fördelaktigt. Det krävs också att samhället bygger upp en infrastruktur för tankningen. Att bygga ut en sådan är dyr. Särskilt om den ska göras många gånger. När jag var ny i politiken kom etanolbilarna. Då var det fråga om att bensinmackarna skulle investera i särskilda pumpar för etanol. Därefter kom biogasbilarna vilka krävde gasledningar och apparater som framställde gasen. Nu kommer elbilen, och framöver kanske vätgasbilen. Politikerna behöver därför göra en grundlig analys innan investeringsstöd och liknande ges för att slippa förgävesinvesteringar. Som avslutning på detta möte fick jag möjlighet att provåka en Tesla. Förutom det ovana att inte höra något motorljud är en Tesla utrustad med en massa imponerande ny teknik.
Avgifter på infartsparkeringarna
Inför framtagandet att kommunens parkeringsplan kartlades användandet av kommunens infartsparkeringar. Det konstaterades att de var välanvända men användes som boendeparkering av personer som bor intill dem. Vi i trafik- och fastighetsnämnden beslutade därför i början av året att reglera parkeringarna genom att förbjuda nattparkering. Det skulle omöjliggöra boendeparkering på ytan samt förenkla städning och plogning. Tyvärr missgynnade det nattarbetarna, som kanske är de som har de största skälen att kunna ta bil till tåget. Därför prövar vi nu istället avgiftsreglering. Regleringen kommer öka behovet av parkeringsövervakning, vilket gör att underlaget behöver kompletteras inför upphandlingen av bolag som ska sköta parkeringsövervakningen. När kommunen för ett år sedan tog beslut om att gå ut och göra en upphandling påtalade jag den illa valda tidpunkten i och med att kommunen är i en kraftig tillväxtfas och att vi därmed inte vet omfattningen av vad vi ska handla upp. Sakta men säkert kommer verkligheten i kapp beslutsfattarna.
Ont om mark för hyresrätter
I stadsbyggnadsnämnden lät vi tjänstemännen inventera kommunal mark som snabbt kan bli byggbar mark för hyresrätter. Utredningen är nu klar och har presenterats för nämnden. Om man räknar bort två plättar som är för små för att de ska vara intressanta för hyresrätter där hittades en plats. Den ligger i Klasro, direkt väster om Häggviks station med en yta som kan möjliggöra 50-70 lägenheter. Denna kunskap är intressant i det sammanhang när de styrande pratar om att sälja 2 000 hyresrätter för att sedan bygga 1 500 lägenheter.
Nya bostäder vid Bergendals kursgård?
Bergendals kursgård har ansökt om att kommunen gör om detaljplanen i deras område för att möjliggöra runt 35 nya lägenheter där. De tänker sig lägenheterna i form av parhus och radhus vid Landsnoravägen. Det är ett historiskt värdefullt område som verkligen kräver en utformning som tar stor hänsyn till platsen och befintliga byggnader. Min ryggradsreflex säger Nej till idén, men jag var ändå med i beslutet att ge tjänstemännen tid att undersöker om en sådan bebyggelse kan bli acceptabel där.
Peter Godlund (MP)
Gruppledare