Gruppledarens månadsbrev – September 2017

Gruppledarens månadsbrev – September 2017

Plan för ett framtida Sollentuna tas fram

Med jämna mellanrum ska kommunerna se över sina översiktplaner. En sådan plan berättar hur kommunen ska utvecklas de närmaste 20-30 åren. Sollentuna antog sin nuvarande plan i slutet av 2012. Nu är det dags för en revidering. Det arbetet kommer pågå fram till nästa sommar då den ska antas. Tjänstemännen håller på att lägga sista handen på ett utkast, och efter att vi i stadsbyggnadsnämnden lämnat våra synpunkter sänds den ut till remissinstanserna. Kommuninvånarna ingår i den gruppen. Överlag är översiktplanen bra skriven. Ibland är den härligt visionärt skriven, men tyvärr med avsaknad av hur vi ska nå dit. Exempelvis nämns att småskalig matproduktion ska bli allt viktigare. Det jag tycker ska läggas till men som jag inte fått gehör för är att det förlängda strandskyddet om 300 meter ska fortsatt gälla längs Fjäturen, området öster om Rösjön mot Täby ska införlivas i Rösjöskogens naturreservat, Lomvägen i Kärrdal ska få förbli gräns mellan bebyggt område och natur och kommunen ska inte börja planera för bebyggelse mot Kymlinge. I en växande kommun är det viktigt att markera områden som ska få förbli obebyggda.

Planering så till den grad att kontrollen tappas

I kommunens riktlinjer för bostadsförsörjning står att det ska byggas 500 bostäder per år, med beredskap att nå upp till 700 stycken. Men naturligtvis vet ingen hur många bostäder det verkligen kommer bli. Visserligen tar kommunen fram detaljplaner som möjliggör bostadsbyggande, men kommunen själv bygger nästan inga bostäder alls. Det gör privata aktörer. I en tid när nästan alla pratar om bostadsbrist är det lätt att kommun och politiker rycks med och planera för mycket. Håller kommunen en alldeles för god planberedskap riskeras plankontrollen över kommunens utveckling att rinna ur mellan de förtroendevaldas fingrar och landa i byggbolagens händer. De kan då vraka och välja mellan olika planområden. Kanske blir då det område kommunen först vill se bebyggt valt sist. Historien från början av 70-talet efter miljonprogrammet, då många nya lägenheter stod tomma, kanske upprepar sig. Nyligen skruvade Boverket ner prognosen för behovet av nya bostäder från 710 000 till 600 000 stycken. Både mäklare och byggbolag rapporterar om att bostadsförsäljningen går lite trögare nu än för något år sedan. Det är inte helt givet att det är säljarens marknad längre. Då ska vi också veta att det inte är ovanligt att upp mot 30 procent av lägenheterna i nyproduktion köps på spekulation. Alltså inte av intressenter som tänkt bo där. Utan dessa spekulanter hade nyförsäljningen varit än trögare än den är nu.       

En valkrets gör det enklare

Kommuner av Sollentunas storlek har tidigare varit tvungna att indelas i två valkretsar vid allmänna val. Det möjliggör för partierna att gå till val med två olika valsedlar i kommunen. Men var än gränsen dras mellan kretsarna blir det inte tydligt för sollentunaborna om var den går, och varför den finns. Nu har vallagen gjorts om. En tre-procentsspärr införs till kommunvalet. Kommunen får dock gå över till att endast ha en valkrets. Då gäller en två-procentspärr. Vissa partier som känner sig stora efter opinionsmätningarna förespråkade till en början två valkretsar, men nu ser det ut att bli ett enigt fullmäktigebeslut för en valkrets. Ett klokt beslut som delas av många andra kommuner. Det är endast två kommuner som jag frågat som bibehåller flera valkretsar, medan övriga 11 gör som Sollentuna nu gör. En kommun visste inte.

Peter Godlund (MP)
Gruppledare

Relaterade nyheter

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter