Interpellation: Trafiksituationen i korsningen Finningevägen-Ekstigen
Till Teknik- och servicenämndens ordförande på Kommunfullmäktige 25 maj 2015
Bakgrund
De hastighetsreducerande åtgärderna i korsningen Finningevägen-Ekstigen vidtogs för att höja trafiksäkerheten för skolbarn på Roggeskolan. Skolbarnen kliver av bussen på Finningevägen och måste sedan korsa den för att komma till skolan. Dessutom har en förskola inrättats i området som har medfört ökade trafikflöden.
Samtal har sedan inkommit från fastighetsägare och boende på Herdevägen 1 A-C att det känns som om det vibrerar i huset efter det att guppen har anlagts. Förvaltningen har då via en konsult genomfört två vibrationsmätningar på fastigheten. Den första mätningen genomfördes i november 2014 och mätte endast vibrationer mot husgrund. Den andra genomfördes i januari 2015 och innehöll även en så kallad komfortmätning, vilket innebär att mätutrustning även varit placerad i lägenheten. Ingen av mätningarna visar på några vibrationer orsakade av trafiken eller de anlagda hastighetsreducerande åtgärderna. Ärendet har även utretts av NTF Sörmland–Östergötland.
Teknik- och servicenämnden fattade 2015-03-24 enhälligt och med bifallsyrkanden från (M) och (S) beslut att:
ingen åtgärd ska utföras på de anlagda hastighetsreducerande hindren på Finningevägen i korsningen med Ekstigen.
Ändå fattar nämndens ordförande 2015-04-13 själv beslut att hindren ska tas bort. Vilket också verkställs omkring 2015-04-24.
Frågeställningar
1. Vilka nya uppgifter hade inkommit som enligt ordförande krävde ett, enligt delegationsordningen brådskande beslut, helt i strid med nämndens beslut och som inte kunde vänta till nämndens nästa sammanträde 15 dagar senare?
2. Fördes någon dialog med Roggeskolan inför ordförandebeslutet?
3. Vilken typ av trafiksäkerhetsåtgärd har nämndens ordförande tänkt föreslå i stället för den tidigare lösningen?
4. När beräknas den nya lösningen vara på plats?
5. Vad kostade den ursprungliga lösningen?
6. Vad kostade borttagandet av den ursprungliga lösningen?
7. Vad beräknas den nya lösningen kosta?
8. Tycker nämndens ordförande så här i efterhand att ärendet hanterats på ett bra sätt och att det är väl förvaltade skattepengar?
2015-05-08
Ragnar Lindén, Miljöpartiet de gröna