Grönblå krav höjer Sundbybergs miljöbetyg

Sundbybergs grönblå koalition har drivit igenom flera miljöreformer mot den styrande minoritetens vilja. Nu höjs stadens betyg i viktig hållbarhetsranking.

Beskedet kommer från tidningen Aktuell Hållbarhet, som har offentliggjort sin årliga listning av Sveriges kommuner. Sundbyberg hamnar på plats 24 av 290 kommuner. Det är en förbättring från förra årets rankning. Anton Fendert (MP) är glad över resultatet.

– Miljöpartiet och den grönblå oppositionen fortsätter att leda miljö- och klimatarbetet i staden. Det här är ett bevis på att vår kamp ger resultat, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd.

Sundbyberg skiljer bland annat ut sig genom hållbarhetskrav på kommunens sparpengar. Det är ett beslut som förverkligades efter initiativ från Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. S–C–L-styret röstade nej, men besegrades i kommunfullmäktige.

– Det är bra att stadens skattepengar inte längre får investeras i oljeföretag och andra smutsiga industrier. Samtidigt är det tröttsamt att minoritetsstyret inte vågar ta några egna initiativ på miljö- och klimatområdet.

Ytterligare en faktor som höjer Sundbybergs poäng är att staden har inlett ett arbete med koldioxidbudgetering, som är en metod för att minska utsläppen. Även detta är ett förslag som den grönblå koalitionen har drivit igenom, trots protester från det S-ledda styret.

– Nu är utmaningen att få minoritetsstyret att följa majoritetens vilja. Beslutet om koldioxidbudgetering fattades redan 2018, men fortfarande har nästan ingenting hänt. Klimatet väntar inte på långsamma politiker, säger Anton Fendert (MP).

Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har tidigare förklarat att Sundbyberg senast 2020 borde kunna nå topp 10 i rankingen av miljöbästa kommun. Anton Fendert (MP) har inte gett upp hoppet om den ambitionen.

– Sundbyberg har potential att bli den grönaste kommunen i Sverige. Vi skulle med lätthet kunna ta rygg på Stockholm stad, som i årets ranking är tredje bäst i landet. Det enda som fattas idag är politiskt ledarskap, säger han.

Dela och diskutera sidan med dina vänner

Starta ett politiskt samtal, vår demokrati mår bra av det!

Kopiera länk: