MP Tjörn lämnar kommunsamarbetet med L, C, KD och M

MP Tjörn lämnar kommunsamarbetet med L, C, KD och M

Miljöpartiet de gröna i Tjörn gick under måndagen den 14 december ut med att de lämnar samarbetet med L, C, M och KD i kommunen. Beslutet togs av ett enhälligt medlemsmöte i förra veckan, och orsakas av flera samverkande faktorer.

Ett medlemsmöte för Miljöpartiet Tjörn tog i förra veckan enhälligt beslut om att hoppa av kommunsamarbetet med L, C, M och KD i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Detta efter att samarbetet med övriga samarbetspartier skaver. Dessutom menar Miljöpartiet Tjörn att något måste förändras i grunden och påpekar att de lämnar för att på lång sikt åstadkomma verkliga förbättringar inom kommunpolitiken. Därtill har nyligen tre medlemmar på viktiga poster valt att lämna partiet vilket ytterligare komplicerar en redan svår situation.

En annan viktig faktor säger partiet är det politiska klimatet i stort: “Att göra förändringar i det stora kräver beteendeförändringar i det lilla. I detta är det av största vikt att nämnder och förvaltningar inte bara fokuserar på sina egna frågor och sin egen budget, utan att vi kan samarbeta över gränserna. Partierna kan inte heller låsa sig fast i färdiggrävda skyttegravar, man måste kunna släppa på vissa käpphästar för att uppnå en riktig förändring.”. Det säger Olle Wängborg, ordförande Miljöpartiet Tjörn.

Miljöpartiet har samarbetat med M,L,C och KD sedan valet 2018. Miljöpartiet Tjörn har fått igenom att de globala målen tar plats i kommunens budget, med tydliga och klara miljömål.

“Miljöpartiet står för långsiktiga lösningar och vi har sedan början av vår samverkan arbetat aktivt för att det ska ske en systemförändring där vi som kommun tar sikte på en verklig omställning för att klara klimat- och miljömålen. Men även för att möta välfärdens behov i en närliggande framtid.”, säger Wängborg.

Miljöpartiet Tjörn håller med den tidigare kommunchefen Ann-Britt Svedbergs uttalande om att det politiska klimatet på Tjörn är tufft, och menar att det inte borde vara så.
“Vi kan inte vara med i en samverkan som bara genererar fina ord – det måste bli verkstad också, tillsammans. Vi tror att vårt beslut om att hoppa av samarbetet är det mest uthålliga i situationen och det enda rätta i nuläget. Vi behöver en politisk struktur där vi tvingas samtala, som är grunden i den demokratiska processen. Vi gör det för att vi tror att det är bäst för Tjörn, tjörnborna och miljö- och klimatfrågorna på sikt”, avslutar Wängborg.

Relaterade nyheter

Södermanland, 6 juli 2022

Linus Lakso om kärnkraft, Sveriges radio P4 Sörmland

Västmanland, 5 juli 2022

Regional valkompass

Södermanland, 5 juli 2022

Vi har inte råd att gå miste om mer personal

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter