Miljöpartiets 10 förslag som får Uppsala att toppa cykel-listan
Uppsala halkar efter i arbetet med cykeltrafiken. Det framgår av en stor undersökning som presenteras av Cykelfrämjandet och försäkringsbolaget If idag. I undersökningen har drygt 4 700 cyklister rankat Sveriges kommuner utifrån hur cykelvänliga cyklisterna tycker att de är. Västerås hamnar i topp, tätt följd av Umeå. Uppsala återfinns långt ner på listan med en 27:e placering.
– Cykelfrämjandets undersökning är illavarslande för Uppsala. Vi i Miljöpartiet vill att Uppsala toppar den här listan och blir Sveriges bästa cykelstad. Vi har en rad stora satsningar på cykelinsatser som tar oss till toppen av listan, säger Erika Karlénius, ersättare (MP) i Gatu- och samhällsmiljönämnden.
Miljöpartiet i Uppsala storsatsar på cyklisterna i sin kommande budget. Särskilt fokus sätts på sträckor med mycket cyklister och trängsel, där säkerhet och framkomlighet måste förbättras. Dessutom föreslås flera övergripande åtgärder för att främja cykling, exempelvis bättre säkerhet och information, anpassade trafikregler, mer parkeringsmöjligheter och service, stöd från arbetsgivare och en tydligare politik och styrning.
– I Uppsala måste cykeln ses som en självklar del i trafiken. Vi behöver fler cykelparkeringar, snabbcykelstråk och det måste bli enklare att cykla året om, säger Johan Lundqvist, 2.e vice ordförande (MP) i Gatu- och samhällsmiljönämnden.
Här är Miljöpartiets 10 förslag för att göra Uppsala till Sveriges cykelstad:
1. Trafikplaneringen i Uppsala måste skifta fokus och prioritera cykel- och gångtrafik.
2. Bygg snabb-cykelstråk med hög standard. Snabbcykelstråken ska erbjuda trafiksäker cykling på cykelbanor som är skilda från fotgängarna och biltrafiken alternativt tydligt markerade cykelfält. Vi föreslår att sådana snabbcykelstråk i ett första steg byggs till City/Resecentrum från Gottsunda/Sunnersta, Flogsta/Stenhagen/Luthagen, Sävja, Storvreta, Årsta/Östra och Sala backe/Fålhagen.
3. Prioritera cykelbanorna vid snöröjning. Det tunna lager med snömodd som inte är något problem för en bilist är ett stort hinder i hjulet för en cyklist.
4. Trafikljusen ska regleras så att en grön väg för cyklister skapas.
5. Ge Uppsala kommun i uppdrag att ta fram en digital cykelkarta med cykelreseplanerarfunktion, på samma sätt som Stockholms stad har gjort.
6. Vi föreslår att tydligt markerade cykelfiler införs på de större gatorna i city. I alla korsningar med trafikljus ska så kallade cykelboxar (indragen stopplinje för motorfordon) anläggas och cyklisterna ska ges "förgrönt" ljus vilket dramatiskt ökar trafiksäkerheten för cyklister i korsningar.
7. Genom de mer trafikerade korsningarna ska cykelfälten färgmarkeras för att uppmärksamma andra trafikslag på att en cykelfil passerar korsningen.
8. Vi vill bygga fler cykelparkeringsplatser i Uppsala city och på Resecentrum fler cykelparkeringsplatser. Vi vill införa en nolltolerans mot borttagna cykelparkeringsplatser på kommunal mark. Om en cykelparkeringsplats tas bort måste den ersättas med en ny i dess omedelbara närhet. I Uppsala city måste det dessutom byggas fler användarvänliga cykelparkeringar. Vid Resecentrum måste bygget av ett cykelparkeringshus starta omgående. Bygg om cykelparkeringsplatserna vid Resecentrum till tvåvåningscykelställ, en enkel åtgärd som i princip skulle fördubbla antalet cykelparkeringsplatser vid Resecentrum.
9. Separera cykel och gångbanor tydligare, så att cyklisterna inte riskerar att konkurrera med gående.
10. Inför flexparkeringsplatser, där bilar får parkera under natten och cyklar får parkera på dagtid. Sådana flexparkeringsplatser används med framgång iexempelvis Köpenhamn.
Läs mer om Cykelfrämjandets/IF:s undersökning här:http://whatifinsurance.wordpress.com/2013/05/06/basta-staderna-att-cykla-i/