MP: Olyckligt beslut om Uppsala Arena
Miljöpartiet är kritiskt till att Uppsala nu definitivt i och med kommunfullmäktiges beslut sällar sig till de kommuner som drabbats av arenafebern. Många arenor runt om i Sverige har besvärligt ekonomiskt läge och kommuner tvingas till stora åtaganden för att hålla arenorna vid liv.
– Det är uppenbart att majoritetens företrädare är pressade. Inte minst märks det genom den mycket snabba hanteringen efter EU-kommissionens beslut. De berörda nämnderna har inte alls fått möjlighet att yttra sig i ärendet, säger Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell.
Miljöpartiet har framhållit vikten av att kommunen istället för svulstiga och oproportionerliga arenor kraftsamlar kring de idrotts- och evenemangsanläggningar Uppsala redan har och prioritera ungdoms-, skol- och breddidrott.
– Det är uppenbart att Fyrishov, Studenternas, Gränby Ishall m fl anläggningar är i behov av upprustning och att det behövs resurser till ungdomsidrott, skolornas simundervisning mm. Att i detta besvärliga läge besluta om Uppsala Arena med stora ekonomiska åtaganden är djupt olyckligt, säger Maria Gardfjell.
I debatten frågade Rickard Malmström (MP) vad som händer om arenabolagen går i konkurs. Svaret var att det är tämligen vanligt att bolag kan gå i konkurs. Det var knappast något betryggande svar inför beslut som omfattar hundratals miljoner kronor.
Bolaget som ska åtnjuta Uppsala kommuns generösa bidrag existerar inte. Det vore rimligt att bolaget bildas så att det gick att granska vilka som står bakom bolaget, vilka ekonomiska muskler och trovärdighet som bolaget har – innan kommunen tar beslut i det här ärendet.
En bank skulle inte ge ett så stort "lån" med ett så dåligt underlag till grund, för att göra en liknelse. Uppsala kommun är den i särklass största finansiären till Uppsala arena. Hyresnivån är satt för att fastighetsbolaget ska kunna betala sina banklån, inte utifrån de behov som kommunen har.
– Den handling som kommunfullmäktige hade att ta ställning till var dåligt berett och innehåller alltjämt flera osäkra delar. Uppsala Arena är inom ramen för så kallat OPS-projekt (offentligt och privat samarbete) inte alls föremål för konkurrensutsättning som ju annars är det som ska gälla. Det är också ytterst märkligt att kommunen ska godkänna vilka som ska utgöra bolagets ägare, säger Maria Gardfjell.
Miljöpartiets yrkande och yttrande från kommunstyrelsen bifogas.
För mer information:
Maria Gardfjell
tfn: 076-7618376
Miljöpartiet yrkar:
avslag på förslaget till beslut om "Samarbetsavtal mellan Uppsala Arena 2010 AB och Uppsala
kommun om genomförande av projekt avseende uppförande av inomhusarena för idrott samt andra verksamheter och evenemang i Uppsala". Miljöpartiet anser att kommunen ska avbryta arbetet med Uppsala arena. Det finns många skäl till det vilka vi kommer att redovisa på kommunstyrelsens möte samt i ett reservationsyttrande.
Vi vill också yrka på några tilläggsattsatser för att (om ärendet bifalls) ska kommunen kunna undvika några av de misstag som vissa andra kommuner som haft problem med arenor hamnat i:
– att Uppsala kommun inte ska göra ett större finansiellt åtagande än vad det här ärendet omfattar och om så är fallet ska ärendet beslutas av kommunfullmäktige.
– att Uppsala kommun inte åtar sig ansvar för fastighetsbolaget genom styrelseplats eller godkännande av ägare.
– att Uppsala kommun utser revisorer till fastighetsbolaget och evenemangsbolaget och där-med ges full insyn i hur de offentliga medel som kommunen satsar används.
– att tomträtten endast avser den mark som arenabyggnaden omfattar (max 30000 kvm), samt att det definieras i avtalet vilken fastighet tomträtten avser.
Vi reserverar oss till förmån för avslag.
Miljöpartiet tycker att kommunen ska kraftsamla kring de idrotts- och evenemangsanläggningar vi
har i dagsläget och prioritera ungdoms-, skol- och breddidrott. Fyrishov, Studenternas, Gränby Ishall m fl anläggningar behöver rustas och det behövs resurser till ungdomsidrott, skolornas simundervisning mm. Det finns goda förutsättningar att i samband med ombyggnationen av Studenternas tillgodose de behov som finns kring en större evenemangsarena. Studenternas ligger geografiskt och infrastrukturmässigt bättre till så att kollektivtrafiken är starkare och därmed ger bättre förutsättningar för evenemangsarrangörer att kunna få en stark publiktillströmning.
Ärendet är dåligt berett och innehåller en mängd osäkerheter. Bolaget som ska åtnjuta Uppsala kommuns generösa bidrag existerar inte. Det vore rimligt att bolaget bildas så att det gick att granska vilka som står bakom bolaget, vilka ekonomiska muskler och trovärdighet som bolaget har – innan kommunen tar beslut i det här ärendet. En bank skulle inte ge ett så stort "lån" med ett så dåligt underlag till grund, för att göra en liknelse. Uppsala kommun är den i särklass största finansiären till Uppsala arena. Hyresnivån är satt för att fastighetsbolaget ska kunna betala sina banklån, inte utifrån de behov som kommunen har.
Maria Gardfjell Frida Johnsson