Socialt stöd, vård och omsorg

Socialt stöd, vård och omsorg

Alla människor har rätt till hjälp och stöd genom livet om och när behov uppstår. Människans välbefinnande är centralt för oss i Miljöpartiet, det är viktigt att uppmärksamma grupper med särskilda behov. Kommunens huvuduppdrag måste vara att se till att de insatser som ges till äldre och personer med funktionsnedsättningar är av god kvalitet, är stimulerande och möjliggör ett aktivt liv för den enskilde. Vi vägrar acceptera att barn och unga som far illa inte får det stöd och den omsorg de behöver. Här fordras rätt insatser i ett tidigt skede. Detta vill vi göra genom att bryta de vattentäta skott som ibland kan råda mellan de samhällsinstanser som en ung västeråsare i en utsatt situation kan komma i kontakt med: hälso- och sjukvård, skola, socialtjänst och polis. Vi vill skapa kontaktytor mellan dessa för att säkerställa att inte ett enda barn hamnar mellan stolarna.

Vi i Miljöpartiet vill stödja utsatta kvinnor som lever i hemlöshet och missbruk. Detta är en grupp som ofta glöms bort. Denna grupp vill vi hjälpa genom att tillskapa ett skyddat lågtröskelboende, där kvinnorna både kan få hjälp med att bryta destruktiva relationer och sitt missbruk. Våld i nära relationer är emellertid ett problem som återfinns i hela samhället och behöver bekämpas brett genom såväl förebyggande insatser som riktade insatser mot den som tyvärr redan lever i sådan problematik idag. Det är därför av största vikt att kommunen förbättrar sitt arbete med att förebygga våld i nära relationer och se till att både offer och förövare får hjälp. Vi vill att kommunen under kommande mandatperiod tar krafttag för att förstärka detta arbete med en aktualiserad och kommunövergripande handlings- och åtgärdsplan där även ökade resurser för att stärka det förebyggande arbetet är en viktig förutsättning. Det ska finnas lättillgänglig information på olika språk på kommunens hemsida och i de offentliga lokalerna om hur man söker stöd och hjälp. Vid fall av våld i nära relationer krävs ett helhetsperspektiv på situationen, med god kontakt mellan socialtjänst, polis, kvinnojourer, Centrum mot våld och hälso- och sjukvården. Kommunens personal som möter människor i olika situationer måste arbeta aktivt för att identifiera fall av misshandel och övergrepp, och ha god kunskap om våld mot såväl äldre som barn och ungdomar, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och -förtryck.

Det ska vara attraktivt att jobba inom socialtjänst, vård och omsorg, det ska vara yrken som människor vill jobba kvar inom. Andelen vikarier och korttidsanställda behöver minska för att öka kvalitet och kontinuitet för brukarna. Det krävs satsningar på villkor och arbetsmiljö, inte minst för att skapa en mer jämställd arbetsmarknad, där arbete i kvinnodominerade branscher värderas lika högt som arbete i mansdominerade yrken.

För vård- och omsorgspersonal vill vi införa sex timmars arbetsdag som pilotprojekt. Detta skulle leda till mer attraktiva arbetsplatser, färre sjukskrivningar och ett bättre bemötande av brukaren. Vi vill fortsätta utbildningssatsningen så att kommunalt anställda vårdbiträden får möjlighet att utbilda sig till undersköterskor genom att kombinera arbete och studier. Vi vill även införa två utbildningsdagar per år för anställda att själva fritt förfoga över samt på samma sätt som friskvårdsbidraget införa ett årligt utbildningsbidrag på individuell nivå för personalen själv att bestämma över. Vid nyanställningar vill vi att det ska vara meriterande att tala flera språk. Vi vill införa traineeprogram inom vård och omsorg, med möjlighet till vidareutbildning och ökad kompetens exempelvis inom demensvård och -omsorg. Vi vill även se över möjligheten att låta personal i slutet av sitt arbetsliv kunna växla över en del av sin tjänst till att fungera som mentorer för unga kollegor.

För att förverkliga verklig valfrihet så vill vi se fler flexibla boendelösningar, så att den som vill och har behov av att bo på serviceboende ska få göra det. Vi vill se innovativa lösningar som möjliggör möten över generations- och verksamhetsgränser, exempelvis kombinerad förskola och äldreboende med vissa gemensamma lokaler.

Vi vill se fler varianter av trapphusboende för att fler ska kunna bo kvar längre med bibehållen livskvalitet. En bonuseffekt skulle då bli att om fler väljer att flytta så frigörs fler bostäder för att möta bostadsbristen. Även fler gruppbostäder behövs. Upphandlingar som görs inom social omsorg ska vara funktionsupphandlingar där man anger vilka kvaliteter och miljö-etiska krav som ska uppfyllas och där inte det lägsta priset är vägledande. Det är också viktigt att den upphandlande verksamheten liksom den kommunala följs upp så att de krav som ställts efterlevs.

Maten som serveras på boenden och i hemtjänsten ska vara god, näringsriktig, miljövänlig och helst närodlad. Målet är 100 procent ekologiska råvaror, säsongsanpassade menyer, minskad köttkonsumtion och minskat matsvinn. Att uppleva årstidernas växlingar och att vistas utomhus ska vara en rättighet för alla som är i behov av hemtjänst eller som bor i grupp- eller äldreboenden. Vi vill att ännu fler boenden öppnar för möjligheten att ha djur på boendet. För oss miljöpartister är det centralt att vi alla är unika individer och ska respekteras för det. Därför vill vi att alla våra boenden präglas av HBTQI+-kompetens samt att alla ska ha möjlighet att utöva sin religion och i övrigt respekteras för vem man är. Samverkan mellan kommun och landsting behöver förbättras för att ingen ska behöva hamna mellan stolarna. Här vill vi trycka särskilt på vikten av vårdplanering och överföring mellan patientvården och hemsjukvården. Ett sätt kan vara att man erbjuder gemensamma utbildningar i personalgrupperna.

Därför vill vi under perioden 2022-2026:

  • bygga flexibla äldreboenden och gruppbostäder: utemiljön på våra boenden ska förbättras och möjliggöra mer utevistelse för den som önskar
  • skapa ett skyddat lågtröskelboende för kvinnor
  • fortsätta utveckla integrationsenheten med ett effektivt och individuellt flyktingmottagande som mål
  • utveckla boendeformer för ungdomar med beroendesjukdom i kombination med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
  • säkra att daglig verksamhet erbjuder meningsfull sysselsättning och när det är möjligt i högre grad syftar till egen försörjning genom exempelvis praktik och utbildning
  • utveckla ledsagningen för personer med funktionsnedsättning
  • tillhandahålla möjlighet till handledning för vård- och omsorgspersonal
  • öka kvaliteten i vård- och omsorgsverksamheter genom säkerställd personaltillgång och ökad kompetens
  • erbjuda fria arbetsskor för omsorgspersonalen som ett sätt att öka jämställdheten mellan manligt och kvinnligt dominerade branscher
  • se över möjligheten till karriärtjänster och att kunna växla uppgifter inom sin tjänst.

Nyheter på Omsorg, vård och socialt stöd

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter