MP vill satsa på skolan och inte sänka skatten!

MP vill satsa på skolan och inte sänka skatten!

En insändare om vilka prioriteringar som bör göras istället för dem som regeringen gör.
dag presenterar MP ett nytt förslag som vi tror mycket på. Vi vill höja den statliga inkomstskatten för dem som tjänar över 40 000 kr/mån och använda pengarna till skolan. Vi tar tydligt konflikten med regeringen: barnens framtid är viktigare än skattesänkningar.

Den nya skatten för skolan tas ut med tre procentenheter på inkomster över 40 000 kronor per månad. Den som tjänar 45 000 kr/mån får alltså bidra med 150 kronor mer för en bättre skola.

Jobbskatteavdragen har främst gynnat dem som tjänar mest och ökat inkomstskillnaderna i samhället. Samtidigt har alliansens skattesänkningar tvingat många kommuner och landsting att höja skatten för att klara välfärden, vilket får bäras av dem med de lägsta inkomsterna. Därför föreslår vi inte att det femte jobbskatteavdraget ska rivas upp i sin helhet, vilket skulle innebära att även låg- och medelinkomsttagare får högre skatt. Istället höjer vi inkomstskatten för dem som har högst inkomster och vi kopplar detta tydligt till investeringar i skolan.

Skolans kvalitet avgörs i mötet mellan lärare och elev. Varje barn förtjänar att få den tid han eller hon behöver med en kunnig lärare. Med de nya inkomsterna kommer vi i vår budgetmotion kunna föreslå att fem nya statliga miljarder investeras redan 2015 för att anställa fler i skolan och höja lärarnas löner.

I valrörelsen kommer vi gröna att få frågor om inkomstskatten. Vi kan då svara tydligt på vem som berörs, hur mycket och vad pengarna ska gå till. Vårt svar är rakt och tydligt: Den som tjänar 45 000 kr/mån får höjd skatt med 150 kr och pengarna går oavkortat till anställa fler i skolan och höja lärarnas löner. Vi är övertygade om att de med höga inkomster är beredda att betala mer om det är tydligt att pengarna går till att återställa en skola med hög kvalitet för alla barn.

Per Bolund (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Caroline Axelsson

Ordförande Miljöpartiet de Gröna Vimmerby

Relaterade nyheter

Västmanland, 29 maj 2024

Digital valstuga!

Uppsala län, 28 maj 2024

Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 27 maj 2024

NA Debatt: SD går till motangrepp med lögnen som vapen

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter