Att se helheten

Att se helheten

Hej Jens! Efter att ha läst din ledare i dag (21 juni) tror jag att du missuppfattade vad jag sa på fullmäktigemötet i Borlänge i tisdags. För om du hade lyssnat noga så hade du hört att jag inte alls föreslog att Borlänge skulle införa betald föräldrapenning. Däremot sa jag att vissa förslag som verkar kosta pengar egentligen kan vara ekonomiskt försvarbara. Jag tog exemplet från Karlskoga kommun där man betalar extra pengar till föräldralediga medarbetare, så att de inte förlorar nån lön. De gör det för att det kommer att löna sig på sikt, därför att man som kommun blir mer attraktiv vilket gör att personalen stannar och trivs. I Karlskoga är det borgerligt styre med ett moderat kommunalråd.

Många kommuner och företag har provat och provar 6 timmars arbetsdag med full lön, ofta med fina resultat. Tyvärr brukar dessa initiativ inte bli så långlivade då en ny majoritet tillträder efter fyra år. Därför behöver vi ha en större samsyn mellan alla partier för att få långsiktiga lösningar. Om något inte har lyckats betyder det ju inte med automatik att det inte är bra. Ett fint exempel där man tillämpar 6 timmarsdag, sedan 20 år tillbaka, är Toyota i Mölndal. Det lönar sig!

Min poäng i mina anföranden är att påtala nödvändigheten av att vara en attraktiv arbetsgivare. Annars kommer inte kommunen kunna attrahera och behålla personal och då klarar man inte välfärden med bra kvalitet. Jag vet inte om Jens Runnberg har missat att det är stora problem i bemanningen inom välfärden. I sommar kommer hemtjänsten och äldreboendena gå på knäna ännu mer än tidigare, eftersom det saknas vikarier. Jag skulle vilja fråga Jens Runnberg hur han vill ha det som gammal på ett äldreboende. Hur ofta vill du komma ut i friska luften? Vill du någon gång bestämma vilken mat du ska få till middag? Hur länge ska du ligga innan någon kommer och byter blöja på dig? Jag tror att du kommer att vilja ha snälla och kompetenta undersköterskor och vårdbiträden. Och som har tid för dig och dina önskemål.

För att klara den stora krisen med kompetensförsörjningen inom välfärden måste kommunen bli en attraktivare arbetsgivare. Chefer, ledning och politiker måste lyssna mer på personalen. För gör man inte det så blir det ödesdigert. Personalen kommer uppleva en ännu större frustration och ilska vilket bidrar ytterligare till negativa konsekvenser; fler sjukskrivningar, flera slutar sitt jobb, fler sliter ut sig och det blir sämre rykte för branschen.

Alla kommuner har två gigantiskt stora utmaningar; klimatomställningen och kompetensförsörjningen. Och då är det inte snyggt att raljera över hur andra kommuner försöker hitta sätt att attrahera och behålla personal. Att kunna se helheter är nåt vi måste göra för att utveckla välfärden.

Karin Rosenberg, Miljöpartiet i Borlänge

Relaterade nyheter

Örebro län, 1 oktober 2024

Nyhet: MP och C vill se kommitté för nytt betygsystem

Skåne, 25 september 2024

Slopa miljonstödet till Kristianstad Österlen Airport

Skåne, 11 september 2024

Är Andy Warhol för provokativ för en vårdcentral?

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter