Hemtjänstens nya schema har lett till uppsägningar

Hemtjänstens nya schema har lett till uppsägningar

Varför stannar personalen hemma? undrar Jens Runnberg i BT den 6 maj. Han menar att äldreomsorgens personal i Borlänge inte har sämre scheman än grannkommunerna.

Men där har han fel. Jag har hittills inte hört om någon kommun i Dalarna där man jobbar mer än varannan helg. Nya schemat (nio helgpass på åtta veckor) infördes även inom hemtjänsten från november 2024. Detta ledde till att undersköterskor sade upp sig för att det blev för tufft. Sjukfrånvaron har också ökat sedan dess.

Detta problem har personal och fack i Borlänge protesterat mot i mer än ett år. Lägg sedan till att personalen inte fått vara delaktig i förändringsarbetet. Många samverkansmöten och förhandlingar har slutat med att arbetsgivare och fack har varit oeniga.

En förutsättning för att vara en attraktiv arbetsplats är att personalen tillsammans med chefen arbetar fram förbättringar under givna förutsättningar. Om man tar vara på personalens kompetens och erfarenhet i förändringsarbetet så kommer det vara lättare att få igenom förändringar. Men att chefer högre upp ska bestämma hur scheman ska läggas och att det ska göras lika för alla, är inte smart. KPMG visade i sin slutrapport en utvecklingsmodell som innehöll ett viktigt moment; delaktighet för personalen. Den ingrediensen har missats helt. En bra lösning på att alla inte tycker om att rycka in på en annan enhet, är att låta vissa som gillar det, få ta den rollen, och även få extra betalt för det.
Det har funnits långvariga problem med bristande tillit, dålig styrning och otydligt ledarskap vilket inte går att förändra över en natt. Om förändringar kommer hastigt och att man inte blivit lyssnad på, så uppfattas det som ett hot mot tryggheten i jobbet, vilket kan det leda till ökad stress, oro och sjukskrivningar. Detta misstolkas som ”kulturproblem”. Men det är snarare symtom på dålig ledning.

Vi ser att sjukskrivningarna inom hemtjänsten har ökat sen schemat försämrades i november. Jens har rätt i att det inte räcker att skylla på scheman. Men att därifrån gå till att kalla personalens sjukfrånvaro och oro för ett uttryck för ”ovilja” eller ”vanföreställningar” är inte seriöst. Att antyda att personalen brister i arbetsmoral är respektlöst. Det skapar en bild av att det är den enskilda undersköterskan som ska ta ansvar för systembrister hen inte rår över. Det krävs en djupare analys.

Det är dags att börja tillämpa tillitsbaserat ledarskap där personalen ska vara delaktig. Verksamheten kräver en styrning och ledning som bygger upp en ömsesidig tillit mellan personalen och chefer. Inte mera detaljstyrning.
Vi föreslår att Borlänge följer KPMG:s rekommendationer fullt ut – med verklig delaktighet i förändringsarbetet. Det är så man bygger en hållbar arbetsmiljö.

Karin Rosenberg
Mikael Morin
Miljöpartiet Borlänge

Relaterade nyheter

Borlänge, 25 februari 2025

Studiebesök på Bullermyrens hemtjänst – insikter från vardagen

Borlänge, 6 oktober 2024

Karin Rosenberg intervjuad av Jens Runnberg

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter