Låt de ensamkommande bo kvar i Ekerö när de fyllt 18 år

Låt de ensamkommande bo kvar i Ekerö när de fyllt 18 år


 

Många ungdomar ser fram emot sin 18-års dag och att bli myndiga. Men för många asylsökande tonåringar är 18-årsdagen ångestladdad eftersom den kan innebära att de tvingas flytta från den kommun de bor i och lämna sin skola och sina vänner. Dessutom är möjligheten att beviljas uppehållstillstånd sämre om man hunnit fylla 18 år under asyltiden. Istället för att förknippas med frihetskänslor ses 18-årsdagen som dagen då dörren till framtiden smälls igen.

En stor del av de unga som kom som ensamkommande från Afghanistan 2015 blir nu 18 år i höst efter att ha levt mer än två år i Sverige. De har rotat sig i kommuner, lärt sig svenska på rekordtid, påbörjat studier och skaffat sig kompisar och nätverk av vuxna.

För att förhindra att unga som fyller 18 år rycks upp i onödan har Miljöpartiet sett till att regeringen i höstens budgetproposition presenterat ett statligt stöd till kommunerna på totalt 390 miljoner kronor för i år och ytterligare 195 miljoner för nästa år för att kommunerna ska låta de unga bo kvar.

De ensamkommande ungdomarna är en redan utsatt grupp. Många bär på trauman från svåra upplevelser under tiden på flykt och separation från familjemedlemmar, men den psykiska ohälsan påverkas också av den oro och osäkerhet som ofta präglar den långa väntat på asylbeslut i Sverige.

Vi har redan sett exempel på ungdomar som rivits upp från sina liv och förflyttats till platser där de inte känner någon. En del har på eget bevåg lämnat Migrationsverkets boende för att återvända till hemkommunen där kompisarna och skolan finns, och på så sätt blivit hemlösa.

Den senaste tiden har fler kommuner där gröna ingår i majoriteten beslutat hur den nya kommunersättningen ska användas och i bland annat Stockholm, Norrtälje, Västerås och Linköping har våra lokala företrädare meddelat att de kommer låta de ungdomar som fyllt 18 år få bo kvar i kommunen tills asylprocessen är färdig. Men ännu är det långt ifrån alla kommuner som tar sitt ansvar för att trygga de ensamkommandes situation.

Vi har i Ekerö kommun fått 700 515 kronor i år och 350 257 kronor nästa år av regeringen baserat på det antal asylsökande unga som bor i vår kommun. Vi kommer nu att arbeta för att de ensamkommande unga som fyller 18 år ska få stanna och fortsätta sina liv i kommunen. Vi ser det som en självklar medmänsklig och solidarisk handling. Att inte låta dessa personer bo kvar i Ekerö kommun skulle vara att kasta bort redan investerade resurser och ett uppbrott skulle få negativa konsekvenser för ungdomen, men även för samhället på längre sikt.

Vi i Miljöpartiet arbetar dessutom för att de som kom som ensamkommande, men som har drabbats av orimligt långa handläggningstider och hunnit fylla 18 år under asylprocessen, ska få stanna i Sverige.

 

 

Maria Ferm, Gruppledare i riksdagen och migrationspolitisk talesperson (MP)
Ulrika Sandin, Gruppledare i Ekerö kommun (MP)
 

 

Relaterade nyheter

Region Stockholm, 28 mars 2024

20 000 extra vårdbesök till BUP

Örebro län, 28 mars 2024

Pia Frohman (MP): Tillsammans stärker vi vår demokrati!

Region Stockholm, 21 mars 2024

Succé för nya lovkortet – över en halv miljon resor under första lovet

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter