Geolager bättre än fjärrvärme
Vid fredagens extra kommunstyrelsesammanträde fattades beslut om energilösning för simhallen. Om man menar allvar med kommunens vision 2030 som bl.a. talar om hållbar energi som en självklarhet i allt samhällsbyggande, om minsta möjliga klimatpåverkan och om att kommunen hushållar med jordens resurser, borde man ha valt en mer framtidsinriktad lösning för energiförsörjningen till kommunens största byggprojekt och viktigaste fritids-och friskvårdsanläggning.
Geolager är en modern och klimatsmart teknik. Den är ny men ingalunda oprövad och fungerar utmärkt i andra liknande anläggningar. Idén i korthet är att ta tillvara spillvärme från ishallen och lagra i jorden för uppvärmning av simhallen. Miljöpartiet menar att denna lösning är att föredra ur såväl ekonomisk synpunkt som när det gäller miljömässigt hållbarhetstänk.
En majoritet i kommunstyrelsen valde i stället att rösta för en annan bra, men inte lika framtidsinriktad lösning, nämligen fjärrvärme med värmeåtervinning. Med den lösningen återvinns bara hälften så mycket värme som med geolager. Man motiverar sitt ställningstagande med att det är den bästa lösningen sett till kommunen som koncern. Detta bygger dock på att man räknar simhallens hela kostnad för uppvärmning som en kommunal intäkt genom Ena Energi. Ett mycket tveksamt resonemang om man betänker att Ena Energi inte alls ger tillbaka 100 % av intäkterna till kommunens verksamhet. I själva verket ger bolaget i bästa fall ett par procents vinst. Vilket pris som ska betalas för fjärrvärmen är dessutom inte fastställt ännu. Möjligheten till rabatterat pris har nämnts, men resulterar det i så fall i mindre avkastning till kommunen eller höjt pris till andra fjärrvärmekunder?
Efterfrågan på fjärrvärme vid nybyggen ökar inte, snarare tvärt om. Vårt energibolag har en nyckelroll för att Enköping ska kunna leva upp till de ambitioner som uttalas i vision och strategiska mål. För att utvecklas behöver Ena Energi därför ta steget mot annan miljömässigt hållbar teknik. Sol- och vindenergi förstås, men det hade också varit en tillgång och möjlighet för energibolaget att ta till sig geolagertekniken och på sikt ta över driften av den anläggningen om den fått bli av.
Nu är beslutet om simhallens energilösning fattat och det blev en lösning som inte är optimal om man ser till kommunen som helhet avseende god ekonomi och framtida miljömässig hållbarhet. I miljöpartiet är vi besvikna, men arbetar och argumenterar oförtrutet vidare för en modernisering av samhällsbyggandet och utveckling av hållbart miljö- och klimattänk.
För Miljöpartiet de gröna
Gunnel Bergman
Magnus Westerlund
Kenta Hällbom