Ekologisk fotavtryck

Ekologisk fotavtryck

Insändare i Hallands Nyheter av Katja Gertinger, 26 juli 2014.
Ekologiska fotavtryck – vad betyder det egentligen? De avtryck jag lämnar efter mig i form av utnyttjande av jordens resurser är vad mina barn o barnbarn får kvar. Därför väljer jag att inte äta kött som matats med genmodifierat sojafoder, där sojan odlats på regnskogsmark som skövlats och besprutas kraftig så både jordbrukare och köttet innehåller mer än vad som är ok för det framtida ekologiska fotavtryck jag lämnar efter mig. Jag ställer alltid frågan om ursprung när jag lägger mina pengar på ett mysigt restaurangbesök i stan.

Nu när min son äntligen börjar skolan närmare stan väljer jag också att cykla till jobbet så mycket som möjligt. Detta ger mig  möjlighet att utforska Falkenbergs cykelvägar för att kunna vara med att påverka att vi politiker så snart som möjligt lägger tid och pengar på upprustning av rätt cykelvägar. Det minskar även mitt ekologiska fotavtryck när det gäller utsläpp från bilen som står hemma.

När jag handlar mat till familjen så lägger jag lite extra tid på att läsa på förpackningen var varan är tillverkad och framförallt om den är KRAVmärkt. Jag väljer så mycket det går KRAV märkta produkter och främst närodlade. Jag åker till Tångagård, Ljungby för att handla alla rotfrukter etc och kostnaden är försumbar, jämfört med om jag skulle lägga mina pengar på billiga giftiga alternativ från ex Spanien, Argentina, Brasilien. Detta är en liten del av mina vardagliga val.

Har jag tur så finns jag kvar tillsammans med mina barn o barnbarn 35 år till, OCH förhoppningsvis innebär de sista 10 åren frisk livskvalitet för mig och mina närmaste. Jag är tacksam för mitt liv i en fredlig del av världen och vill bidraga på alla sätt för att även mina barnbarn ska få samma möjligheter. Därför vill jag uppmana er alla att tänka långsiktigt och hållbart inför valet 2014. Inte för min och din skull, utan för de sju generationer barn som följer efter oss!

Miljöpartist Katja Geertinger

Relaterade nyheter

Örebro län, 3 februari 2023

Camilla Hansén: Sverige missar 15 av 16 mål för miljön

Skåne, 1 februari 2023

Idag chockhöjs Skånetrafikens biljettpriser

Örebro län, 30 januari 2023

Pia Frohman: I huvudet på en regionpolitiker

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter