Avfall, återvinning och resurshushållning

Avfall, återvinning och resurshushållning

Vi vill skapa ett robust och uthålligt samhälle där vi hushåller med befintliga resurser så att de tas till vara i cirkulära flöden. Vi behöver minska mängden avfall och se till att det som förbrukats istället omvandlas till en resurs.


Miljöpartiet vill:

  • Utveckla systemet för fastighetsnära insamling.
  • Anlägga kretsloppsparker i alla delar av staden.
  • Renova ska anlägga en biokolsanläggning.
  • Cykelkök, sportotek och verktygspooler ska finnas i alla stadsområden.
  • Ett Kemikaliecenter ska skapas i Göteborg med rådgivning kring kemikalier.

I många fall ser vi inte den miljöpåverkan som vår konsumtion ger upphov till eftersom den sträcker sig långt utanför både kommunens och landets gränser. Det finns ett tydligt samband mellan avfallsmängder, dess behandling och klimatpåverkan. Dagens konsumtionsmönster är varken hållbara eller jämlika. I flera fall bidrar vår konsumtion både till klimatförändring, en ohållbar användning av naturresurser och spridning av giftiga ämnen.

Om alla levde som vi i Sverige skulle det enligt WWF:s beräkningar behövas över fyra planeter för att täcka resursanvändningen. Därför behöver vi ställa om till en cirkulär ekonomi och en mer hållbar livsstil. Genom att skapa ett kretsloppssamhälle där produkter och råvaror återanvänds eller återvinns kan resurserna räcka till framtida generationer.

Vi i Miljöpartiet vill att Göteborg ska ställa om till cirkulär ekonomi och vara en föregångare i utvecklingen av delningsekonomin. Produkter som har längre livslängd ska gynnas och underhåll av stadens maskiner och lokaler ska säkerställas för att behålla värde och kvalitet. Det avfall som ändå uppkommer ska i första hand återanvändas och i andra hand återvinnas i enighet med EU:s avfallstrappa. Restavfall ska alltid omhändertas så att miljö- och klimatpåverkan blir så liten som möjligt. Giftflödena i Göteborg behöver stoppas redan vid källan innan de ställer till problem för människor och natur. Ämnen med särskilt farliga egenskaper ska inte användas eller släppas ut varken till luft, mark eller vatten.

Läs mer: Plast

 

Nyheter på Kretslopp och resurshushållning

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter