Det är vårt ansvar att stå upp för medmänsklighet

Det är vårt ansvar att stå upp för medmänsklighet

Just nu pågår svåra konflikter runt om i världen. Det är vår plikt som medmänniskor att ställa upp. På frågan vad vi gjorde vill vi framöver kunna svara: Vi gjorde allt vi kunde! Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson och Isabel Enström, riksdagskandidat skriver i Gotlands Tidningar.

Under ett par dagar har vi nu sett goda exempel på medmänsklighet på Gotland. Vi har besökt Haimas boende för ensamkommande barn och träffat sfi-elever på Komvux.

Ett stort engagemang och en stor förståelse finns uppenbart för den tillgång människor med olika bakgrund och erfarenhet är och att det är vårt ansvar som samhälle och ställa upp så att de människor som kommer hit från andra länder ska få en riktigt bra start här.

Egentligen är det självklart. Vi ska behandla människor som flyr från krigets fasor på samma sätt som vi själva skulle vilja bli behandla om vi var tvungna att fly. Tyvärr verkar debatten kring migration ofta fokusera på de kortsiktiga kostnader som uppstår då en nyinflyttad människa ska etablera sig i samhället, inte på de vinster mångfald för med sig. För så är det ju samhället tjänar på öppenhet och mångfald. Länder som slutar sig mot omvärlden stagnerar i utveckling. Och kostnader finns även för svenskfödda till dess att de kommer ut i arbetslivet.

Just nu pågår svåra konflikter runt om i världen. Människor tvingas fly från diktaturens Eritrea, från konflikten i Ukraina, inbördeskriget i Syrien och massakrer i norra Irak. Syrien är den absolut värsta platsen i världen för barn att vistas på. Då är det vår plikt som medmänniskor att ställa upp.

Ändå lyckas väldigt få ta sig till Europa. Det finns nämligen inga lagliga sätt att ta sig hit för människor på flykt. Om du antas söka asyl så beviljas du inte visum. Därför tvingas människor ta hjälp av flyktingsmugglare och bege sig ut på farliga resor, ofta i sjöovärdiga båtar, över Medelhavet för att nå Europa. Många dör på vägen.

Förra veckan dog 41 syriska flyktingar utanför Tunisiens kust på sin flykt till Europa. En vecka tidigare drunknade minst 170 flyktingar från Eritrea och Somalia utanför Libyen. Som medlemsstat i EU är Sverige delansvarigt för detta. Dessa olyckor kan förhindras politiskt. De sker för att EU lägger resurser på att bygga murar och stänga människor ute, snarare än att hjälpa dem som är på flykt. Detta måste vi ändra på.

När de som kommer efter oss blickar tillbaka på den här tiden i historien så kommer de döma oss utifrån hur vi agerade. Vad gjorde vi när vi visste vilka fruktansvärda hemskheter människor flydde ifrån? Vad gjorde vi när vi visste att människor dog i tusentals varje år i Medelhavet? Vad gjorde vi när den största humanitära katastrofen i modern tid pågick i Europas närhet?

Vi vill att svaret ska vara: Vi gjorde allt vi kunde!

 

Maria Ferm (MP), Migrationspolitisk talesperson

Isabel Enström (MP), riksdagskandidat

 

Publicerad i Gotlands Allehanda 11 september

Relaterade nyheter

Gotland, 2 oktober 2015

PRESSMEDDELANDE: Refugees Welcome

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter