Internationella kvinnodagen 365 dagar om året

Internationella kvinnodagen 365 dagar om året

Det finns mycket vi kan tacka kvinnorörelsen för, men kampen är långt ifrån över skriver jämställdhetsambassadör Kristin Ekström
Så här i mars och Internationella kvinnodagen-tider riktas stort fokus på kvinnors- och flickors rättigheter. Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland när det kommer till jämställdhet och tillsammans med de övriga nordiska länderna hamnar vi allt som oftast på topp-fem på globala jämställdhetsindex.Kvinnorörelsen världen över har under århundraden kämpat hårt för att kvinnor ska få likställda medborgerliga rättigheter som män. Tack vara kvinnokampen har kvinnor i Sverige rätt att rösta och ställa upp i nationella val, att utbilda sig och doktorera, att gifta sig med vem man vill, rätt att ärva och rätt att förvärvsarbeta – och mycket därtill. Det finns med andra ord mycket vi kan tacka kvinnorörelsen för. Men kampen är långt ifrån över.

I det senaste numret av Horisont – Gotlands nyhetsmagasin (nr 11 2015) kunde vi läsa artikeln Makten – inte ens två av gotländska makthavare är kvinnor. Redan i artikelns titel framgår med all önskvärd tydlighet att den ekonomiska och politiska makten inte är jämnt fördelad mellan kvinnor och män (även om könsfördelningen i politiska organ ser betydligt bättre ut än i företag och föreningslivet). Av alla makthavare på Gotland – verkställande direktörer och styrelseordföranden i bolag och ideella föreningars styrelser – är 77 av 452 kvinnor. Eller 17 %. Sjutton procent. Och Sverige rankas som topp-fem i världen.Det är fantastiskt att en dag som Internationella kvinnodagen firas i Sverige och på många platser i resten av världen och att duktiga, kloka och framgångsrika kvinnor lyfts fram och hyllas. Men Internationella kvinnodagen är inte en dag att säga grattis till alla kvinnor, utan en dag för att lyfta upp den viktiga kampen för kvinnors likställda rättigheter – hylla de kvinnor och aktivister som gått före och påminnas om vad vi har kvar att göra. Och vi har saker kvar att göra för kampen om ett mer jämställt Gotland.

Låt oss påminna varandra om att inte bara göra det på Internationella kvinnodagen, utan alla 365 dagar om året. 

Kristin Ekström, Jämställdhetsambassadör Miljöpartiet de gröna på Gotland

Publicerad i Gotlands Allehanda 10 mars

Relaterade nyheter

Gotland, 23 december 2017

Krafttag mot trakasserier och sexuella övergrepp

Gotland, 13 december 2017

Krafttag mot trakasserier och sexuella övergrepp

Gotland, 12 mars 2014

Ett jämställt och jämlikt Europa

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter