Vattennivån i Rehn är låg men rapporteringen har nått botten

I floden Po i Italien är vattenstånden 2 meter under det normala, vilket är den längsta nivån på 70 år. Detta hotar 60% av av grödorna i Podalen vilka utgör ca 40% av Italiens hela odlingsvolym.

Längs med Frankrikes flod Loire har man infört dricksvattenrestriktioner i 100 kommuner så att man måste frakta in dricksvatten med lastbil. Floderna värms dessutom av kärnkraftverkens kylvatten till temperaturer som många arter inte kan leva i. Som en åtgärd för att begränsa detta har effekten på kraftverken sänkts.

Överallt har detta fatal konsekvenser för miljön och det marina livet, och på sikt miljoner människor runt om i världen men på SVT och SR nyheter rapporteras det om hur svårt det är att frakta gods såsom diesel och bensin som vanligt på Rhen.

Det är en skandal att rapporteringen kan vara så här likgiltig inför så svåra klimat och miljökatastrofer.

I Sverige och Hylte är det än så länge ganska bra ställt men det tar tid att bygga upp motståndskraft mot vattenbrist och sänkta vatten nivåer. Ett exempel på det är att vattenkraftbolagen närmast har veto på hur sjöar ska regleras och är de är inte de minsta intresserade av att tumma på sina kvoter även om det innebär mer dricksvatten till hallänningar och skåningar.

Rösta på miljöpartiet i höstens val om du vill att vår tids ödesfrågor ska tas på allvar hela vägen in i förhandlingsrummet.

 

Relaterade nyheter

Uppsala län, 22 september 2023

Lyhörd och öppen organisation främjar ständiga förbättringar

Örebro län, 15 september 2023

Camilla Hansén: Politikervardag, och demokratifest

Örebro län, 14 september 2023

Pia Frohman (MP): Pride är mer än fest

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter