Idag är Sveriges Overshoot Day

Earth Overshoot Day, den ekologiska skuldens dag, är ett sorgligt datum. Det är dagen då mänskligheten har använt alla jordens förnybara resurser för resten av året, från det datumet är all ytterligare konsumtion så kallad överkonsumtion. I år infaller Earth Overshoot Day för världen den 27 juli och för Sverige infaller Overshoot Day redan 3 april i år. Från och med idag, och fram till årsskiftet, lever vi alltså på naturtillgångar vi egentligen inte har. 

På bara tre månader har vi förbrukat hela årets förnybara resurser. Vårt ekologiska fotavtryck är nu så pass stort att vår överkonsumtion förpassar oss till en elfte plats i Overshoot-rakningen. Vår livsstil är med andra ord skadligare för planeten än många andras – bara tio länder belastar jorden mer än Sverige och om alla levde som vi, skulle det behövas 4,2 jordklot.

Nio månader av överkonsumtion

På ynka tre månader har vi förbrukat alla resurser och nu återstår nio månader av överkonsumtion. Vi konsumerar jordens resurser i en rasande takt och tyvärr går utvecklingen åt helt fel håll. 2020 inföll Sveriges Overshoot Day 29 juli, 2021 var datumet 6 april och 2022 var datumet 3 april, samma som i år.

Under Coronapandemin 2020 inträffade den största årliga minskningen av globala koldioxidutsläpp sedan andra världskriget. Utrotningshotade djurarter återhämtade sig och hopp spreds när storstädernas smog skingrades.  Men dessvärre var det bara ett tillfälligt hack i kurvan, nu är utsläppen återigen tillbaka på rekordnivåer.

Move the date

Earth Overshoot Day beräknas av forskningsinstitutet Global Footprint Network sedan 2006 och beräkningarna sträcker sig tillbaka till 1971, då jordens resurser räckte fram till 25 december. Syftet med Overshoot Day är att belysa att mänskligheten redan har gjort av med årets budget av förnybara resurser som jorden har möjlighet att förnya per år och mana till medvetenhet och förändring.

Vi vet att konsekvenserna av överutnyttjandet av jordens resurser leder till bland annat avskogning, vattenbrist, jorderosion, torka, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar. Så vad kan vi göra åt saken? Vem ska betala?

Det är lätt att känna sig maktlös när man tar in den här informationen, men som vi brukar säga: Sörj inte. Organisera dig! Tillsammans kan vi #movethedate.

Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga. De beslut vi tar nu är avgörande för planeten och kommande generationer, våra barn och barnbarn. Läs med om Miljöpartiets klimatpolitik här. 

Relaterade nyheter

MP:s krispaket för bostadsmarknaden

Per Bolunds tal på Järvaveckan

Biologiska mångfaldens dag

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter