Isabella Lövins tal vid kommun- och landstingsdagarna

Isabella Lövin hälsade flera hundra lokala politiker välkomna på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall.

Kära gröna samhällsbyggare,

Det gör ont att förlora. Man ska vara en god förlorare. Men är det något viktigt som går förlorat, så ska det riktigt ont. Politik, drömmar om att skapa en bättre framtid för våra barn och barnbarn, är det viktigaste som finns.

Jag vet att många av er känner samma sak som jag efter i tisdags. För även om det amerikanska valet inte var vårt val så var det ändå våra drömmar, våra visioner, våra övertygelse om vägen framåt  som gick förlorade.

Två gånger under 2000-talet har en bred koalition av arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, miljörörelsen, unga och många andra progressiva krafter vunnit det amerikanska presidentvalet på ett budskap om hopp och en bättre framtid. Men den här gången räckte det inte hela vägen.

För trots att utvecklingen i världen i stort  går framåt  – fattigdomen minskar i världen, 9 av tio barn i världen lär sig nu läsa och skriva, digitaliseringen ger fantastiska utvecklingsmöjligheter – så finns det många som känner att de lämnats efter. Frustrationen och rädslan växer hos människor som sett jobb försvinna och städer utarmas. Oro över framtiden blandas med nostalgi och besvikelse över att det land man växt upp i inte längre är lika ”great” som det en gång var.  

I denna rädslans och missnöjets mylla trivs populismen. Svåra frågor får enkla svar. Grupper ställs mot grupper. Latinos, svarta, kvinnor. Syndabockar pekas ut. Man slår mot de svaga. Och det sker inte bara i USA.   

Efter en hård kampanj där alla problem skyllts på EU så röstade britterna i somras för Brexit. Och på många håll i Europa växer populistiska rörelser, missnöjespartier och högerextremister. Rörelser som verkar vara resistenta för fakta och som snarare samlas runt en känsla än runt ett politiskt program.

Men alla de väljare som hoppas på att USA nu ska återvinna sin forna glans och återgå till ett drömtillstånd som aldrig ens existerat riskerar nu att bli besvikna. För vi vet ju att lösa verklighetens utmaningar är svårare än att skapa tidningsrubriker eller skriva aggressiva tweets på 120 tecken.

Vi ser samma utveckling i Sverige. Populism, förenklade budskap och ibland rena lögner sprider sig som ogräs i våra facebookflöden. Budskap vrids och hårdvinklas för att locka till fler klick och lajks i tyckandets tidevarv.

 

Vänner

I denna tid behövs vi gröna mer än någonsin. Vi måste klara av att engagera också dem som känner att de lämnats efter. De äldre, människor på landsbygden, de som förlorat sina jobb. Vi behöver samla människor kring ett hoppfullt budskap om en bättre framtid, men också visa att vi hela tiden tar steg framåt.  

Och vi måste samtidigt vara en motvikt till populismen. Vi ska stå upp för våra åsikter, men vi ska vägra sänka oss till populisternas nivå. Därför måste vi lägga plakaten, tramset och stridsyxorna åt sidan.

Eller som Michelle Obama säger: ”When they go low, we go high”.

Ingen ska tro att det är lätt. Men vi har inget val. Det finns ingen tid att sörja eller önska sig en annan verklighet. Vi måste jobba tillsammans, fortsätta kämpa och steg för steg driva igenom reformer för att bygga ett bättre samhälle för våra barn och barnbarn.

Även när det är mörkt, även när det är tungt, även när det gör ont.

Gröna samhällsbyggare, ni behövs mer än någonsin!

Och just därför blir jag så hoppfull av att se er här idag. Så många gröna samhällsbyggare samlade på en och samma plats.

Nu är det vi som bygger Sverige, och visar vägen för världen. Men det här är ju inget nytt. Många av er som sitter här inne vet ju hur man bygger; ni har varit med och styrt och tagit ansvar i många år.

Ni beslutar dagligen om bostadsbyggande, badhus, skola och socialtjänst. Ni är de begränsade resursernas konstnärer. Ni är de som står för lösningarna medan andra i bästa fall snackar om problemen. Jag säger det igen: Ni står för lösningarna när andra bara pratar om problemen! Ni är populisternas motpol.

Det är ni som genomför politik på riktigt. Och ni vet att politisk förändring inte sker genom enskilda symbolvinster. Ni vet att politik inte är en boxningsmatch där segrar vinns med ett enda knock out-slag.

Nej, politik är snarare ett långt och mödosamt maratonlopp där vi steg för steg tar oss närmare målet. En specialpedagog, en undersköterska, en studentlägenhet i taget.  Så bygger vi ett mänskligare Sverige!

Några av de här stegen mot ett mänskligare Sverige tas här i Västernorrland. Tack vare regeringens satsning ”klimatklivet” byggs det just nu laddstolpar för elbilar i Örnsköldsvik, Härnösand och Kramfors. Och här i Sundsvall byggs det nya cykelbanor och tankstationer för förnybara bränslen.   

Och ibland ser hoppet om en bättre framtid ut så här. Tre ensamma laddstolpar i Värnamo. Som byggts tack vare pengar från klimatklivet. Är det ändå inte lite hoppfullt?

Över hela Sverige tar vi steg mot ett grönare samhälle:  

  • På ett år har installationen av solceller ökat med 60 procent.  
  • På ett år har antalet laddbara bilar i Sverige ökat med 100 procent.   
  • Och bara tack vare klimatklivet har laddstolparna ökat med 200 procent, från 2 000 till 6 000.

Igår invigde jag det som kommer bli 72 nya laddstolpar i Östersund, sveriges elbilstätaste stad, och jag kom sedan hit på Green Highway som löper från Sundsvall till trondheim.  Så skapar vi möjlighet för människor att bo på landsbygden, transportera sig över hela landet, i det moderna gröna fossilfria samhälsbygget!

Så sträck på er, gröna samhällsbyggare. För just nu ställer vi om!

När stora omvälvande samhällsförändringar sker så är det oftast först efteråt som man förstår vad som har hänt.

Så har det varit med mobiltelefoner, datorer och internet. Först är det något man bara hör talas om, sen är det någonting som några tekniknördar använder, och så plötsligt så blir det nya en självklar del av alla människors liv.

När förändringen väl har skett är det svårt att föreställa sig hur det var innan.  

På samma sätt är det med den gröna omställningen. Den kan verka orealistisk  jobbig, obekväm och konstig. Men när förändringen väl är gjord finns ingen väg tillbaka.  

När de blivande miljöpartisterna samlades runt Per Gahrtons köksbord för drygt 35 år sedan var det för att man såg en politisk dimension som gick utanför höger-vänster-skalan. En politisk dimension som inte bara handlar om vem som äger produktionsmedlen, utan också om insikten att vi inte kan fortsätta exploatera naturresurser som om de vore oändliga.

Många känner sig hotade när gamla sanningar ifrågasätts. Och Miljöpartiets politik har under många år beskrivits som just ett hot mot det moderna samhället. Ett hot mot ekonomisk utveckling, företagande, jobb, transporter och energi.

Precis så lät det i valrörelsen, som ni säkert minns.  

Nu har det gått två år. Stora delar av Miljöpartiets politik har nu genomförts. Vi har höjt skatten på fossila drivmedel nästan så mycket som i Miljöpartiets förslag, vi har antagit en vision om ett 100 procent förnybart energisystem utan kärnkraft, och vi har genomfört de största investeringarna i miljö och klimat i modern tid. Vi har gjort allt det som man varnade för.

Och hur blev det? Blev det katastrof?

Nej! Jobben har blivit fler, bostadsbyggandet slår rekord, nya företag växer fram.

Vi har länge pratat om att jobben och företagandet gynnas, att vi får ett bättre liv av en offensiv miljöpolitik.

Nu visar vi att det stämmer!

Vi har självklart inte nått hela vägen fram på bara två år. Men jag är stolt över de steg vi tagit.  

Det är lätt att glömma att varje stor miljöreform föregåtts av protester från dem som vill hålla fast vid det gamla: så var det när vi fasade ut oljepannorna, det klorblekta pappret och freoner i kylskåp.

Varje gång har olyckskorpar från både höger och vänster kraxat om förlorade jobb och ekonomisk kris. Och varje gång har de haft fel.

Idag är det svårt att föreställa sig att vi en gång i tiden värmde upp husen med olja, sprutade DDT på ogräset eller hällde miljögifter rakt ut i vasken.

Lika overkligt kommer det i framtidens kännas att vi så länge höll fast vid att köra runt i bullrande, stinkande, bensindrivna bilar när de renare alternativen var fullt möjliga,  eller att vi producerade el med kärnkraft utan att veta vad vi skulle göra med avfallet.

Det som just nu sker är inget mindre än en global, grön revolution. En omstöpning av fundamenten för vår civilisation: våra energisystem, våra transportsystem och i förlängningen hela vår ekonomi.

Men till skillnad från andra revolutioner i historien är den här fredlig. Solceller – inte svärd. LED-lampor inte lansar. Batterier – inte bomber.

Se er om runt i världen:

  • Den förnybara energin växer så det knakar.
  • Förra året ökade vindkraften i världen med 17 procent.  Solenergin ökade med 30 procent.
  • Priset på solceller, batterier och LED-lampor störtdyker.  

Och det här är en utveckling som kommer underifrån. Kraften från tusentals företag, organisationer, kommuner, regioner och delstater går inte att stoppa, inte ens för en amerikansk president!

Omställningen är ett hot bara för den som envisas med att klamra sig fast vid det gamla. För den som är beredd att hoppa på tåget är det en möjlighet.

Det här gäller inte minst för jobb och företagande:

  • Förnybar energi sysselsätter redan mer än 1 miljon människor i Europa. Bara i Tyskland jobbar 400 000 inom den här sektorn.
  • I Sverige skapas mängder av nya jobb inom tjänstesektorn i en grön, social ekonomi. Men också i skolan när vi anställer tusentals nya medarbetare och inom vård och omsorg när vi höjer anslagen till kommunerna med tio miljarder.
  • Och när vi gör det billigare att reparera prylar istället för att köpa nytt öppnas nya möjligheter för skomakare, skräddare och cykelreparatörer att blomstra.
  • När vi miljardsatsar på naturskydd så gynnas ekoturism, småföretag, sysselsättning och livskvalitet i hela landet: en modern grön ekonomi. Förra året var det fler än någonsin som besökte Höga Kustens vandringsleder inte långt härifrån för att njuta av naturen. När vi i regering skyddat huindra nya narturområden gläds inte bara djuren! Småföretagaen jublar! Exportvärdet av turism är idag mer än dubbelt så stort som för järn- och stålindustrin!
     

Så vill vi fortsätta utveckla Sverige! Genom att skydda miljön, skapa livskvalitet för fler och ge möjlighet till nya jobb, på samma gång!

Gröna vänner,

När världen är orolig, då måste vi hålla ihop. Det gäller inom vårt parti, men det gäller också mellan partierna. Vi ska ha en hård debatt om skillnader, men vi ska inte uppfinna skillnader där de inte finns.

I måndags, när vi firade att Parisavtalet nu äntligen träder i kraft, så bjöd jag in sex tidigare klimat- och miljöministrar för att prata om hur vi tillsammans varit med och gjort det här möjligt. Sverige har genom historien spelat en avgörande roll för det globala miljöarbetet, ända sedan den första FN-konferensen om miljö  i Stockholm 1972, och nu för att föra klimatförhandlingarna framåt, oavsett färg på regeringen.

Men inte bara i klimatförhandlingarna har vi samarbetat. Inom en rad miljöfrågor har vi kunnat enas över blockgränserna, bara det senaste året:

  • Vi har enats om att Sverige ska införa en klimatlag som tvingar alla framtida regeringar att ta klimatansvar.  
  • Vi har enats om att Sverige ska ha ett 100 procent förnybart energisystem
  • Vi har enats om att sänka utsläppen från transporter kraftigt, och att gång, cykel och kollektivtrafik istället för bil ska vara normen när vi planerar våra städer.

Och för några veckor sedan hände något historiskt. När de borgerliga partierna lade fram sina skuggbudgetar till riksdagen såg vi att alla utom Moderaterna nu accepterar regeringens miljöskattehöjningar.

Idén om den gröna skatteväxlingen, att en större del av skatteuttaget ska ske från miljöförstörande verksamheter snarare än arbete, har nu ett brett stöd över de politiska blockgränserna.  

Det är glädjande på flera sätt. I ett svårt parlamentariskt läge behöver vi hitta samarbeten som utgår från den politiska mitten. Den gröna skatteväxlingen kan vara ett sådant område.

Skatteväxlingen är ingen småfråga vid sidan av. Det här är kärnan, inte bara i miljöpolitiken utan  en motor i jobbpolitiken, företagarpolitiken, den ekonomiska politiken. Det handlar om vilka branscher som ska växa. Vilka spelregler vi ger till näringslivet. Det handlar om att svenska företag ska vara först med det nya, inte sist med det gamla.  

Vi gröna har en nyckelroll som brobyggare. Vi visar varje dag i kommuner och regioner runt om i landet att vi kan regera och samarbeta brett, i olika konstellationer. Och jag är säker på att det finns fler på båda sidor av blockgränsen som är beredda att sätta Sveriges bästa och klimatets framtid framför det egna partiet!

 

Vänner,

Miljöpartiet gör skillnad på riktigt. Men inte bara i Sverige.

För snart ett år sedan var vi med och såg till att världen fick ett globalt klimatavtal på plats i Paris. Och för en vecka sedan trädde avtalet i kraft.

På måndag åker jag till Marrakesh i Marocko för att fortsätta arbetet för att göra verklighet av Parisavtalet. Nu handlar det om att gå från ord till handling: att se till att världens länder verkligen ställer om, och att fler länder är med och betalar för klimatarbetet.

Och jag är stolt över att idag kunna berätta att Sverige kommer bidra med ytterligare 250 miljoner kronor för att hjälpa de mest utsatta länderna i sitt klimatarbete!

Den första januari 2017 tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, där vi ska jobba tillsammans med andra med konfliktförebyggande, fredsfrämjande och för att kvinnor ska få delta i fredsarbetet. Och i juni kommer Sverige tillsammans med Fiji att stå värd för ett globalt toppmöte för att skydda världshaven.  

I alla de här frågorna behövs Sverige. Och för att Sverige verkligen ska ta ansvar och gå före så behövs Miljöpartiet.

Och vi måste vara starka. Ni här inne är partiets ryggrad. Det är ni som varje dag envist kämpar på för att göra Sverige bättre.

Vi visste att det inte skulle bli lätt att sitta i regering. Vi visste att det skulle krävas tuffa kompromisser, och att det skulle dyka upp helt nya utmaningar som vi inte hade räknat med. Och om det var några som visste det så är det ni här inne.

Låt oss inte blunda för det som är svårt, men låt oss heller inte vara tysta om all den skillnad vi gör.

Låt oss berätta att vi gör de största miljösatsningarna någonsin. Låt oss berätta att jobben blir fler, att bostadsbyggandet slår rekord och att Sverige är ledande i det globala klimatarbetet.

Låt oss berätta att vi storsatsar på tågen, att vi åttafaldiga stödet till solceller och att miljardsatsar på att skydda urskogarna och haven.  

Martin Luther King sa inte ”I have a problem”. Han sa ”I have a dream”. Så låt oss berätta om vår dröm, vår vision, vårt gröna samhällsbygge.

Och låt oss visa att vi varje dag tar steg mot att göra visionen till verklighet.

Världen behöver mer än någonsin ett hoppfullt budskap.

Världen behöver mer än någonsin att de goda krafterna samlas.

Världen behöver mer än någonsin visionär realism.

Tack för att ni lyssnade och ha nu en fantastisk helg tillsammans!

Relaterade nyheter

Per Bolunds tal på Järvaveckan

Klimatpolitiska rådet sågar regeringen

Förbjud greenwashing och stärk konsumentens rätt att reparera

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter