Satsning: fler ska kunna köra klimatsmart

Den som behöver bil ska kunna köra klimatsmart. Nu ser vi till att det går att ladda elbilen längs med flera vägar – och att fler ska få bonus för att köpa en mer klimatsmart bil.


Det är vår uppgift att se till att den som behöver bil kan kan köra klimatsmart. Det gör vi nu.

Ladda elbilen på fler vägar

Vi satsar på fler laddpunkter längs större, viktiga vägar där det idag inte finns möjlighet att ladda bilen. Det handlar framförallt om vägsträckor i Norrlands inland men även i Småland, Värmland och Gävleborg.

Det var ett av Miljöpartiets vallöften som nu blir verklighet. Meningen är att att täcka upp på platser där inte varit tillräckligt lönsamt för t.ex företag att satsa på laddinfrastruktur.

Mer pengar till bonus för klimatsmartare bilar

Samtidigt satsar vi mer pengar så att fler ska få bonus när de köper en klimatsmartare bil.

Det görs genom att ett nytt, mer rättvist och korrekt, sätt för att mäta bilars utsläpp införs. Det nya systemet är svårare att fuska i och de allra flesta modellerna beräknas få högre utsläppsnivå som ett resultat.

Det har varit viktigt för Miljöpartiet att det nya systemet ska komma på plats från årsskiftet.

Elbilsrevolutionen snabbas på

– Elbilsrevolutionen snabbas på och omställningen av transporterna skyndas på ytterligare! Sedan regeringen infört det nya systemet för fordonsskatt (Bonus Malus) har antalet klimatsmartare bilar exploderat, säger Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP).

Relaterade nyheter

Per Bolunds tal på Järvaveckan

Klimatpolitiska rådet sågar regeringen

Förbjud greenwashing och stärk konsumentens rätt att reparera

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter