Medlemsmöte för Miljöpartiet Karlshamn onsdagen 26 november2025.
Vi hade som tema denna kväll Matvanor för god hälsa och miljö. Utgångspunkt var en
seminariedag som Läkartidningen ordnade och där dietist Anna Stubbendorff och forskare
inom nutritionsepidemiologi vid KI Stockholm redovisade sina resultat på en videolänk.
Två tabeller hon visade var tankeväckande.

1. Riskfaktorer för förtida död i Sverige. Här har matvanor gott förbi tobak och alkohol som
största riskfaktorn!!!

2. Vilken mat är det som ökar risken för förtida död.
Efter presentation hade vi diskussioner kring detta och livsmedelsverkets nya
rekommendationer på en konsumtion av max 15g rött kött per dygn eller en hamburgare i
veckan.
Pia Qvarnström hade gjort vegan mat med egendesignade vårrullar med vitkål täckning
och groddade sädesslag inuti.
Mårten Eskilsson gav en spännande inblick i hur det är att vara småbonde idag, hur man
måste finna andra vägar en de traditionella för ett lantbruk. Eskil bjöd på egen producerad
fårfiol.
Bland övrigt spännande som diskuterades var ”ljusförsmutsning” dvs. mer ljus än vad som
behövs eller på fel ställen där det skadar den biologiska mångfalden. Eskil var mycket
engagerad i denna fråga. En person som är mycket kunnig i ämnet är Fabian Hagman.
Eventuellt försöker vi få honom som föreläsare.