Budgetfullmäktige

Budgetfullmäktige

Här kan du läsa det inledande inlägget från Miljöpartiets gruppledare.


 I kväll ska vi förhoppningsvis, kanske inte enas, men i alla fall besluta om den budget med målsättningar som ska gälla i Knivsta kommun för nästa år, och med plan för kommande tre. Man kan väl säga att den här bilden symboliserar att det måste finnas en balans mellan det vi vill göra, våra mål, och de pengar vi har att röra oss med.
 Det kommer alltså att handla mycket om pengar. Hur mycket pengar ska vi använda för att bedriva skola, hur mycket ska vår äldreomsorg får kosta och hur mycket pengar ska vi spendera på parker eller vägar? Framförallt måste vi bestämma hur mycket våra väljare, alltså Knivsta invånare ska punga ut med i bidrag till kommunen, alltså skattesatsen. Våra väljare har nog alla tänkt sig att allt skulle bli lite bättre den här mandatperioden och kanske till och med att man skulle behöva betala lite mindre i skatt. Men samtidigt är det så att allt färre ska betala skatten som alltfler är beroende av i sin skola eller stöd och vård. Det är tuffa tider för alla kommuner och stort fokus på just pengar på detta sammanträde.
Men det finns mer som vi måste ta hänsyn till. Saker som kanske är svåra att värdera och som kanske inte alltid kan luta sig tillbaka mot lagstiftning för att vi ska skjuta till pengar. Den biologiska mångfalden, människors trygghetskänsla och barns upptäckarglädje tex. Det sådant som vi också måste ta ansavr för som politiker i en kommun, men som är så lätt att tappa bort när vi räknar plus och minus i ekonomin. För att göra minusresultat på pengarna finns det nämligen lag på.
Kan vi budgetera för sådant man inte kan sätta pengar på? Ja, ibland kan man faktiskt det. Man kan tex göra en koldioxidbudget och se om vi tar ansvar för vårt bidrag till den förstärkta växthuseffekten, eller vårt uttag ur de gemensamma tillgångar som vår jord har. I år tog jordens relativa tillgångar slut den 13 augusti. Just nu lånar vi av våra barn och barnbarn. Vi i Sverige skulle behöva 1,7 jordklot för att få ”ekonomi i balans” så att säga. Men vad gör vi då i mål och budget?
Jo, jordens alla ansvarsfulla ledare har tänkt på detta och på hur vi måste agera i framtiden för att inte vi ska förstöra för kommande generationer av jordbor och deras möjlighet att leva ett gott liv. Det finns ett mål och en plan. Det målet heter Agenda 2030 och planen är att vi, och många andra länder har förbundit oss till att arbeta mot dessa mål. Därför är Agenda 2030 integrerad i våra system. Vi är inte i mål än, men vi har ändå börjat! Vi ses den 22 oktober då politiker och tjänstemän har en gemensam utbildningsdag om Agenda 2030. För handen på hjärtat hur väl insatta är vi alla i detta livsavgörande dokument?

Relaterade nyheter

Uppsala län, 25 april 2024

Regionbudget 2025 – Kraftsamling för Region Uppsala

Örebro län, 17 april 2024

Grön ungdom: EU-valet närmar sig med stormsteg

Västmanland, 17 april 2024

Dags för EU-val!

Kunde inte hitta några poster

Försök med en annan filtrering eller sökning.

Läs alla nyheter